Пациенти излизат на протест заедно с лекарите

OFFNews 10 май 2014 в 16:18 3613 1

Пациентски организации подкрепиха лекарите за предстоящия им протест на 15 май. Решението за него бе взето днес от Българския лекарски съюз на Извънреден събор във Варна.

"Като пациенти ще се включим в протестните акции на 15 май в рамките на Деня на протест на европейските лекари, организирани от регионалните колегии на БЛС.

Ние също настояваме за отмяна на на ПМС № 94 от 24.04.2014г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване, тъй като въпросното постановление застрашава радикално достъпа на пациенти до медицинска помощ, ограничава правото на избор на пациента и отваря врати за корупция в Надзорния съвет на НЗОК", пишат до медиите организациите "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички" и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

"Предлагаме отново и настояваме заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат открити, като това е единствен начин за осигуряване на прозрачност в разпределението на публичните средства", пишат още от организациите.

Те настояват за актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 г заради очертаващия се огромен дефицит, който до края на годината ще достигне 400 милиона лева.

"Ще подкрепим лекарите в случай, че исканията на БЛС за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30.05.2014 г. и ние ще участваме също в национален протест, организиран от Българския лекарски съюз, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на Министерство на здравеопазването поради липса на ангажираност и непровеждане на адекватни здравни политики, дори бихме казали на никакви такива за една година", се казва още в съобщението.

Представителите на пациентите припомнят, че три пъти досега са сваляли доверието си от здравния министър Таня Андреева заради "безотговорно отношение към децата с аутизъм, наркозависимите и децата с вродени цепнатини на устната и небцето".

"Тук бихме искали да добавим нашият четвърти вот на недоверие на министъра на здравеопазването г-жа Таня Андреева за липсата на реални здравни политики в областта на спешната помощ, както и обидно отношение от страна на ръководството на Министерство на здравеопазването към лекарите от спешна помощ, изказано официално от д-р Десислава Кателиева. Спешната помощ се нуждае от ясни, реални правила, като например относно това кой е спешен пациент, от реформа и ангажираност на държавата", пишат още от пациентските организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews