Лекари: Може да се наложи да връщаме пациенти

OFFNews 14 май 2014 в 14:15 1689 0

Може да се наложи да връщаме пациенти или да се правят листи на чакащите, което пак е вид връщане. Това заявиха от Българския лекарски съюз.

Проблемът е в промяна на Постановление 94, според която Здравната каса ще решава дали да плати надлимитната дейност, като методиката не е публикувана никъде, обясниха лекарите.

Досега Касата правеше проверки в болниците с надлимитна дейност и ако всичко е изрядно, заплащаше цялата сума. След промяната в постановлението обаче НЗОК ще може да решава непрозрачно на кои болници да плати до три месеца след отчитането си, допълниха те.

По думите им ако лимитите останат твърди, скоро много общински болници ще са застрашени от фалити.

Наш общ стремеж е НЗОК да стане обществена, публична институция, а не държавата да се разпорежда с нея. Най-голямата тайна в страната е коя болница колко пари получава. Няма ясни критерии за това коя колко да се заплаща, посочиха от БЛС.

Лекарите напомниха, че очакваният в края на годината дефицит на Касата е от около 400 – 500 млн. лева. Според тях единственият начин за подобряване на ситуацията е актуализация на бюджета на НЗОК с около 200 млн. лева.

Освен това държавата може да започне да плаща по 8%, а не по 4% здравни осигуровки на онези, за чието осигуряване отговаря, коментираха медиците.

Лекарите ще излязат на символичен протест в подкрепа на европейските им колеги в 12 часа в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews