Лекари: Структурата ''правителствена болница'' е паразитна

Защо е необходимо съществуването на лечебно заведение, изградено за нуждите на тесен кръг от хора, питат от Български лекари за ново здравеопазване

Янка Петкова 10 декември 2020 в 14:04 1418 0

Идеята да се възобнови паразитната структура, озаглавена „правителствена болница“ е пореден, тъжен пример за липсата на ясна концепция за развитието на здравната система в България.

Това твърдят в отворено писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК от Български лекари за ново здравеопазване (БЛНЗ).

Според тях определянето на МБАЛ "Лозенец" за правителствена болница, с решение на МС от вчера, е показателно за отсъствието на елементарни принципи, спрямо които може да се изгради един равнопоставен модел, способен да задоволи очакванията на обществото.

"Ние смятаме, че дължите на всички пациенти и лекари, ясно и смислено обяснение защо е необходимо съществуването на лечебно заведение, изградено за нуждите на определен, тесен кръг от хора - президент, вицепрезидент, председател на Народното събрание, министър-председател, главен прокурор, евентуално и депутати?!", се казва в писмото.

Според БЛНЗ всички те, събрани заедно наброяват едва ¼ от контингента на всеки редови, общопрактикуващ лекар. От организацията питат какво точно обуславя необходимостта от разкриване на 140 болнични легла? Толкова ли е лошо здравословното състояние на така изброените лица?

"Как бихте обяснили факта, че при съществуващ персонал от 900 души, за всеки депутат се очаква да се грижат поне три медицински лица и то непрекъснато, без значение дали той има нужда от това? В условията на повсеместен кадрови дефицит в страната всичко това звучи гротескно", категорични са от съсловната организация.

Според Български лекари за ново здравеопазване декларираната равнопоставеност между тази структура и всички останали лечебни заведения е невъзможна при условие, че това звено се очаква да получава допълнително, целево финансиране от държавния бюджет.

"Осъзнаваме, че рационален отговор на поставените въпроси, извън обичайната демагогия, е невъзможен", пишат от организацията. 

От БЛНЗ предлагат в рамките на т.нар. „триъгълник на властта“ да се изгради амбулаторна практика с един или двама общопрактикуващи лекари, които да обслужват гореспоменатите лица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови