Лекари излизат на протест

OFFNews 28 март 2016 в 07:25 2238 0

Лекари излизат на протест

Личните лекари в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол започват ефективен протест. Лекарите са недоволни от здравната реформа, Националния рамков договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Националната здравна карта и обявиха, че към тях всеки следващ ден ще се присъединяват още области.

Ще има кабинети, които да поемат спешните случаи, а информация за това къде се намират те ще има на вратите на всички стачкуващи.

Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на Здравната каса за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента.

От сдружението на Джипитата изчисляват, че увеличението на направленията е минимално, а от отпуснатите 2 млн. лв. за общопрактикуващите лекари се падат по 33 лв. на лекар. Българският лекарски съюз ще обжалва в съда проекта за решение на НЗОК, с който ще се допълни сегашният национален рамков договор.

От обявения протест се разграничиха медиците от спешната помощ. Те очакват напрежение в работата си, заради увеличения поток пациенти, които ще се насочат към тях. Премиерът определи протеста като неоснователен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови