Кунчев: В момента няма избор на ваксини, но не препоръчвам да се изчаква

Ваксинациите вървят добре, количествата ваксини се увеличават, посочи главният държавен здравен инспектор

OFFNews 19 февруари 2021 в 09:19 2678 0

Снимка Архив/БТА

В момента наистина няма избор с какво да се ваксинират желаещите. Ако някой има предпочитания към конкретна ваксина може да изчака, но не се препоръчва. Това заяви по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако погледнем фактите без емоции – имаме разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на „Астра Зенека“ е подходяща за хора над 18 години“, каза Кунчев. Той отново повтори, че липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна.

По думите му ваксинациите вървят добре, а количествата ваксини се увеличават. През март започва ваксинирането на възрастни хора и на тези с придружаващи заболявания, обясни главният здравен инспектор и увери, че ваксинационният план не е пред провал.

Кунчев добави, че едва ли ще успеят да обърнат нагласите към ваксинирането.

„Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните“, каза той.

Според него нежеланието за имунизация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса. „Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им лъжи и глупости. Ако и днес влезете в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и „факти“ се вадят“, каза Кунчев.

Той е категоричен, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на Изпълнителната агенция по лекарствата и на Здравната каса.

„Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят“, коментира Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови