Кой е виновен за COVID и за пандемията? 3 години по-късно мистерията остава пълна

OFFNews 28 февруари 2023 в 19:10 3477 1

COVID мерките в Китай

Снимка Getty Images

COVID мерките в Китай

Преди 3 години, в началото на 2020 година, за почти всички страни на всички континенти на Земята постепенно беше обявена пандемия от COVID-19. Мистерията за произхода на новия коронавирус обаче остава неразгадана и до днес.

През уикенда "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Министерството на енергетиката на САЩ е стигнало с "ниска степен на увереност" до извода, че пандемията е започнала с изтичането на коронавирус от лаборатория в централния китайски град Ухан. 

Изводът е направен, след като Белият дом и членове на Конгреса са се запознали с класифициран документ. В САЩ Министерството на енергетиката контролира национална мрежа от лаборатории на територията на страната.

Представители на разузнавателната общност на САЩ обаче не се съгласиха с този извод и уточниха, че в самата администрация на Байдън има различни мнения по въпроса, съобщава Асошиейтед прес.

Просто няма консенсус в разузнавателната общност, обясни говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

А властите в Пекин твърдят, че са били "открити и прозрачни" при търсенето на произхода на новия коронавирус.

"Китай е предоставил най-много данни и резултати от проучвания за проследяване на вируса и е допринесъл значително за глобалните изследвания за проследяването на произхода на вируси", каза днес говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин.

"Политизирането на въпроса за проследяването на вируса няма да очерни Китай, а само ще навреди на авторитета на САЩ", заяви Мао в отговор на оплакванията от страна на представители на администрацията на президента Джо Байдън и членове на Конгреса, че Пекин не е оказвал пълно съдействие.

През 2021 г. американските власти публикуваха резюме на доклад, в който се казва, че четирима представители на разузнавателната общност смятат с ниска степен на увереност, че вирусът е предаден за пръв път от животно на човек, а пети смята със средна степен на увереност, че първата инфекция е станала след изтичането на вируса от лаборатория, припомня Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

28.02 2023 в 19:37

""Китай е предоставил най-много данни и резултати от проучвания за проследяване на вируса"

Ма да, бе! След като разиграхте оня цирк с визите на разследващите, та да позаметете следите... ;)