Кацаров поръча пълен анализ на действията срещу пандемията

Резултатите трябва да посочат преките и косвени причини за големия брой жертви

OFFNews Последна промяна на 28 май 2021 в 16:20 2133 1

В срок от 30 дни Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) трябва да извърши анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в периода на пандемията от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г. Това разпореди със заповед служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

НЦОЗА следва да определи преките и косвени причини за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на COVID-19 върху регистрираната смъртност. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес, 28 май.

В изпълнение на заповедта Националният център ще анализира общия брой смъртни случаи и разпределението им по възрастови групи и по седмици за посочения период; общия брой смъртни случаи по причина COVID - 19 и разпределението им по възрастови групи и по седмици. НЦОЗА трябва да посочи съответните показатели за смъртност на 100 хил. души население по възрастови групи, по седмици и по области.

На Националния център се възлага още да анализира дейността на центровете за спешната медицинска помощ, на първичната извънболнична помощ, на специализираната извънболнична помощ, на лабораториите, на болничната медицинска помощ.

Със заповедта здравният министър възлага на НЦОЗА да представи хронологично и да анализира действията на правителството и на Националния оперативен щаб по време на епидемията от гледна точка на опазване на здравето на гражданите, както и да представи анализ за посочения период на конкретните действия, свързани с COVID-19 на министрите на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, дм. и Кирил Ананиев, регионалните здравни инспекции, Националния център по заразни и паразитни болести, Националната здравноосигурителна каса и други органи и организации, имащи отношение и участие в противодействието на епидемията.

НЦОЗА ще проследи и оцени ефекта от прилагането на отделните противоепидемични мерки, осигуряването на ваксини и организацията на ваксинационния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Gergana Kostadinova

28.05 2021 в 20:27

Най-после нещо смислено! Интересно е, дали могат да установят колко хора наистина си отидоха от Ковид, и колко ги писаха, отишли си от Ковид, само защото е модерно сега. Убедена съм, че всички отишли си са били писани с Ковид, без значение, че някои от тях са били отрицателни и са заминали от другите си заболявания. Чудовищно е! На кого да вярвам?! На личния лекар, на лаборатория, здравен инспектор, министър - на кой?! Да, вируса е сред нас.... с всичките му мутации, какво точно правим, за да преживяваме, защото само ваксините и ваксинираните не са решение...