Кацаров: Пандемията е под контрол. Няма драма в ситуацията

OFFNews 27 август 2021 в 11:50 3491 1

Снимка Архив/БТА

Към момента пандемията е под контрол, броят на болните и на заразените не е толкова голям, няма драма в ситуацията и към днешна дата не се налагат нови мерки.

Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който посети ковид зоната в Диагностично-консултативен център - 12 в ж.к. Люлин- 9, предаде БТА.

Министерството на здравеопазването предостави на центъра пулсоксиметри.

По думите на Кацаров, той изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор за епидемичната обстановка, като на база на експертния доклад ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.

До момента са разкрити 39 ковид зони към медицински или диагностично-консултативни центрове в страната, по нашите панове и сметки в рамките на седмица - две ще има поне 150 такива, равномерно разпределени географски в страната, каза министърът.

Те ще са снабдени с необходимата апаратура, за да се направят всички нужни клинични и амбулаторни изследвания на пациентите, предимството е, че няма да се смесват потоците от пациенти. Всеки медицински център, който предлага амбулаторно лечение на COVID пациенти, ще получи до 50 000 лева помощ от държавата във вид на консумативи.

„Всяко лечебно заведение ще получи безвъзмездно такава подкрепа с апаратура, която да използва за лечението на COVID болни. Целта е пациенти от цялата страна с COVID да имат възможност да получат клинични прегледи, амбулаторни изследвания, рентгенови снимки и да им бъдат предписани безплатни лекарства, ако е необходимо да се лекуват у дома. Това са леки или средно-тежки пациенти”, заяви д-р Кацаров.

Ковид зоните ще помогнат да се намали натискът към болниците, те ще обслужват леки и средно-тежки случаи.

На пациентите в средно тежко състояние ще бъдат безплатно предоставяни устройства за измерване на сатурацията, така че да могат в домашни условия да следят състоянието си, като след излекуване ще ги връщат на COVID зоните, за да ги предоставят на други пациенти.

В зоните ще има достатъчно антигенни тестове. Попитан за препарата Ремдесивир, за който беше съобщено, че в някои болници свършва, Кацаров коментира, че е направена поредната заявка за следващата седмица.

Министърът съобщи, че вероятно между 7 и 10 дни ще са необходими, за да се въведе механизмът за безплатните лекарства за ковид болни.

От днес още 2 области официално достигнаха червената ковид зона. Това са - Пазарджик и Варна. Нови ограничения засега няма въведени. От РЗИ-Варна са разпоредили увеличение на болничните легла до 500. На национално ниво заболеваемостта е 247.

От днес в столицата се разкриват 26 детски ковид легла, като 8 от тях са за бебета, а две за интензивно лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!