Кардиолог: Нужно е проследяването на белодробната и сърдечната дейност след прекаран COVID-19

Приоритетното ваксиниране на хронично болните е усилие в правилната посока, убеден е проф. Арман Постаджиян

OFFNews 18 май 2021 в 10:25 1346 0

Разумно би било след прекаран коронавирус да се направи проследяване на белодробната и сърдечната дейности. Това коментира по bTV проф. Арман Постаджиян, кардиолог в МБАЛ „Св. Анна“ в София.

Основният орган, който е подвластен тук, е белият дроб. Каква част от промените ще имат дългосрочни ефекти, все още не можем да кажем. Микроциркулацията страда най-много. Обичайно хората, които страдат от пост-COVID, имат
симптоматика, която е много нехарактерна спрямо досегашните им усещания.

Разумно би било да има проследяване на белодробна и ехокардиографска функция. Поне в началото това би дало добър ориентир, съветва проф. Постаджиян.

Лечението на хроничноболни пациенти варира според индивидуалните реакции на организма. При някои кръвното се повлиява от вируса, което налага използването на противодействащи медикаменти. При други обаче промени в артериалното налягане не се наблюдават, а съответно не е необходима и промяна в терапията им.

Според проф. Постаджиян приоритетното ваксиниране на хронично болните е стъпка в правилната посока. Неговите наблюдения са, че вече излизаме от третата вълна на заразата.

„Много ми се иска това да е последният пик на заболяването, и ако бъдем мъдри и използваме това време, за да се ваксинираме, може да нямаме следващи пикове.

Глобалната задача е повечето хора да бъдат убедени в това, че ваксинацията е единственият инструмент, на този етап, с който можем да поставим тази епидемия под контрол, каза в заключение проф. Арман Постаджиян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови