Има сигнали за неправомерни действия на директори на районни каси

OFFNews 01 февруари 2022 в 09:08 3884 0

Снимка БТА/Архив

Установихме лоши практики в някои от районните здравни каси. Предприели сме действия за освобождаване на директорите им, съобщи в "Денят започва" на БНТ управителят на здравната каса проф. Петко Салчев. 

Той уточни, че става дума за фиктивни проверки по сигнали на пациенти. Според него тази практика може да бъде спряна, когато влезе в действие отчитането на медицинските дейности в реално време. Това по думите му изисква да се завърши процесът на дигитализация в здравеопазването.

Той коментира и приетият от правителството бюджет на НЗОК:

Винаги трябва да мислим между реалното и желаното. Реалното, което в момента е договорено, е 6 милиарда и 50 милиона лева или увеличение с около 13%. Вноските от държавата са увеличени, като се спазва съотношението 60 на 40, допълни той. Увеличението при здравноосигурителните плащания е с 650 млн. лв.

Политиките за бюджета на НЗОК са в няколко направления:

Повече пари за извънболничната помощ - средно с 95 милиона е увеличението при общопрактикуващите лекари. Около 200 милиона допълнително ще са парите за доболничната помощ.

С председателя на БЛС д-р Маджаров се разбрахме в момента, в който има яснота на рамката в НС, да започнат интензивни разговори за разпределението на тези средства, допълни проф. Салчев.

Медиците на първа линия ще продължат да получават чисти 1000 лв, на места 1200 лв, тъй като ние доплащаме удръжките. Изплащането ще е до 31 март и три месеца след това - така е по закон или докато има извънредно положение и три месеца след това, каза управителят на здравната ката.

Здравната вноска остава 8%, обсъжда се Касата да поеме потребителската такса на децата, тъй като в момента тя не се плаща на личните лекари.

Друга политика е скъпоплатените лекарства и тези за редки заболявания да излязат в отделна група и да не влияят на обема и цените на лекарствата за масови заболявания.

Средната цена която НЗОК плаща за COVID лечение е около 50-60 лева на пациент, обясни проф. Салчев.

За цената на PCR тестовете, той подчерта, че тя е договорна, така не се плаща на пазарни цени, за миналия месец са били заплатени около 110 000 теста.

По думите на управителя допълнителни средства ще бъдат насочени за преостойностяване на клиничните пътеки за лечение на деца, както и тези, които са свързани с майчиното здравеопазване. Продължава тенденцията за увеличаване на парите, които Касата заплаща за естествено раждане.

По повод ефективността на COVID зоните и твърденията на общопрактикуващи лекари, че те реално не лекуват пациенти, Салчев обясни, че "истината е винаги някъде по средата". Да, в момента личните лекари са по-натоварени, но всеки в системата е ангажиран с пандемията, посочи той. 

Той коментира и искането на оставката му от зъботехниците заради неизплатени средства. Салчев посочи, че съсловната им организация не е договорен партньор на НЗОК. Здравния фонд се договаря със Съюза на зъболекарите. По думите му има неразбирателство вмежду двете съсловия заради това и средствата не са стигнали до зъботехниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови