Все още няма протокол за лечение на деца и бременни с COVID

OFFNews 31 януари 2022 в 08:56 1213 1

Нямаме протокол как да лекуваме деца и бременни от COVID. Голяма част от хората не искат да се регистрират, голяма част от родителите не желаят да изследват децата си, каза по БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

"При Омикрон заболяването протича по-леко от грип - неразположение, хрема и дразнене в гърлото, за 2 дни и се приключва. В България е по-тежко, защото поради ниското ваксинационно ниво циркулират и другите щамове като Делта и най-стария щам Алфа, имам пациент, който миналата седмица загуби мирис и вкус, което категорично не е Омикрон", заяви общопрактикуващият лекар. 

По думите му според математиците реално болните от коронавирус в страната трябва да се умножат от 3 до 5 пъти. Д-р Георги Миндов допълни, че при старите варианти имат 2 пъти по-голяма вероятност усложнения, хоспитализации и тежко протичане.

"На кантар сме за преобладаване между Омикрон и Делта, да не си правим шега. Лекарите са на предела на силите си, около 50-60 активни случая наблюдава всеки общопрактикуващ лекар. Бустерни дози се слагат предимно, има ваксини, но има такива, на които годността изтича януари и февруари", добави д-р Георги Миндов.

Според него лекарствата против коронавирус са голямата надежда след ваксините. Д-р Георги Миндов поясни, че в момента COVID зоните са неработещи и уточни, че зелените сертификати трябва да отпаднат само ако се премахнат в цяла Европа. Засега не се обсъжда увеличаване на потребителската такса, каза още председателят на сдружението на джипитата в София.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна