Хората с COVID-19 са застрашени от гъбични инфекции

OFFNews 26 май 2021 в 11:05 1492 0

Хората с COVID-19 са с повишен риск от много „опортюнистични инфекции“, включително и гъбични, за които трябва да се следи и да се предприеме навременно лечение, предупреждават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Според актуална информация на CDC (Centers for disease control and prevention, 2021), цитирана от НЦЗПБ, симптомите на някои гъбични заболявания могат да бъдат подобни на тези на COVID-19, включително температура, кашлица и задух. Затова е необходимо лабораторно изследване, за да се определи вида на заболяването. Някои пациенти могат да имат COVID-19 и гъбична инфекция едновременно.

Няколко скорошни доклада описват свързана с COVID-19 белодробна аспергилоза (CAPA). Наличната информация показва, че CAPA обикновено се среща при пациенти с тежък COVID-19 (напр. пациенти на вентилация в интензивни отделения); може да бъде трудна за диагностициране, тъй като пациентите често имат неспецифични симптоми и тестването обикновено изисква проба от белите дробове; може да причини тежко заболяване и смърт.

При пациенти с тежка COVID-19 инфекция, които имат влошена дихателна функция или сепсис, аспергилозата е често усложнение.

Пациентите, хоспитализирани за COVID-19, са изложени на риск от инфекции, свързани с кръвта, причинени от Candida (кандидемия). Ранната диагностика и мониторинг на Candida - инфекции и резистентни на антимикотици щамове са от ключово значение за намаляване смъртността при пациенти с тежки COVID-19 гъбични коинфекции.

Съобщава се и за повишено разпространение на Candida auris по време на пандемията на COVID-19. Candida auris е нова гъбичка, която може да причини огнища на тежки инфекции в здравните заведения. От началото на пандемията от COVID-19, има съобщения за огнища на C. auris в отделенията за спешна помощ на COVID-19- зони. Нови случаи на C. Auris, без връзка с докладвани случаи, са идентифицирани наскоро в много държави, което предполага увеличаване на разпространението.

Въпреки че Индия се бори да овладее смъртоносния прилив на COVID-19, сега лекарите съобщават за случаи на рядка инфекция, наречена „черна гъба“, която се среща сред хората, възстановяващи се от COVID-19. Това е рядка гъбична инфекция, наречена мукормикоза. Причинява се от група плесени, наречени mucormycetes, които обикновено живеят в почвата и разлагащи се органични вещества.

Експерти твърдят, че този вид гъбична инфекция може да засегне хора, чиято имунна система е била увредена от коронавируса. Смята се също, че употребата на стероидни лекарства при тези пациенти може да обясни някои от появите на тези гъбички (CDC). Инфекцията може да бъде животозастрашаваща и има смъртност между 46–96 % в зависимост от тежестта на заболяването.

Често инфекцията засяга синусите и мозъка, а симптомите включват повишена температура, едностранно подуване на лицето, главоболие и назално или синусово възпаление. Ако са засегнати белите дробове, може да има кашлица, болка в гърдите и задух. Когато тази гъбичка атакува храносмилателната система, може да има коремна болка, гадене и повръщане и стомашно-чревно кървене.

В скорошно проучване се стигна до заключението, че пациентите с COVID-19 и диабет, лекувани със стероидни лекарства, имат значително повишен риск от подобна гъбична инфекция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови