Грипът помага на COVID-19 да проникне в организма, но не атакуват заедно белия дроб

OFFNews 17 февруари 2022 в 09:37 1270 1

Снимка Архив/БТА

Грипният вирус може да улесни проникването на коронавируса в организма. Тези два вируса могат да си помагат, каза в предаването "Твоят ден" на Нова нюз вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Има хипотеза че в първите месеци на 2020 г., в началото на пандемията, когато са циркулирали едновременно,  това е помогнало за по-доброто разпространение на COVID-19, посочи проф. Александрова.

Тя цитира научна публикация за експеримент, при който лабораторни животни са инфектирани едновременно с двата вируса. Анализите са показали, че двата вируса никога не се откриват заедно в белия дроб.

Според вирусолога няма нищо необичайно и притеснително в появата на грипния вирус у нас.

"Всяка година 15-18% от населението боледува от грип. Над 120 лаборатории в света целогодишно следят разпространението му, а два пъти годишно се правят прогнози за доминиращите варианти, според които се създават ваксините. Противогрипните ваксини са препоръчителни за хората от рисковите групи - деца, възрастни, хронично болни. ЕС има програма за 75% ваксинация срещу грип на уязвимите, но у нас имунизационното покритие е много ниско, обясни проф. Александрова.

Според нея ситуацията по отношение на грипа е спокойна засега, тъй като Омикрон е много активен вариант и "държи нещата в свои ръце".


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови