Глобиха пловдивчанка за отказ да ваксинира детето си, но съдът я оправда

OFFNews 12 февруари 2020 в 17:24 3741 0

Снимка Pixabay

Пловдивчанка отказала да ваксинира детето си с четиривалентна ваксина, за което получила акт и глоба от РЗИ Пловдив в размер на 100 лв, съобщи Дарик. След обжалване актът бил отменен от местния районен съд.

Майката завела детето си при личния лекар, където ѝ било казано, че трябва да му се направи реимунизация срещу дифтерит, тетанус, коклюш и полиомиелит. Жената обаче не позволила ваксинацията.

Впоследствие била потърсена от инспектор от Районната здравна инспекция (РЗИ) по телефона. По време на разговора жената отново потвърдила, че не желае детето й да бъде ваксинирано с четирикомпонентната ваксина. Тя допълнила, че е наясно с всички рискове за здравето на детето, които биха могли да възникнат при липса на ваксинация.

Проверяващите инспектори от РЗИ установили, че според амбулаторния лист на детето то е в добро здравословно състояние и би могло да бъде ваксинирано. Под този лист обаче стояли подписът на майката и нейният отказ.

След проведения телефонен разговор инспекторите написали констативен протокол ѝ съставили акт, въз основа на който я глобили със 100 лв. Тя подписала акта без възражения, но впоследствие го обжалвала пред съда.

Съдът се е съгласил с доводите на РЗИ, но се оказало, че има нарушение на процесуалните правила, което е направило наложения акт незаконосъобразен. В случая, в акта не била написана датата, на която се твърди, че е извършено нарушението от майката, а това ощетявало правото й на защита. Заради това съдът отменил наложения акт.

Това е втори подобен случай след като през ноември миналата година Административният съд в Сливен разреши неваксинирано дете да посещава детска градина. Магистратите се аргументирали с довода, че няма закон, който да забранява на дете с непоставени ваксини да посещава детска градина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови