Съдът в Сливен разреши неваксинирано дете да ходи на детска градина

Бащата: Благодаря Богу, че имаме съдии, които сияят със своя професионализъм

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2019 в 10:02 5318 2

Снимка Нова телевизия

Съдът в Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на детска градина. Съдебното решение е по казус с едно от децата на отец Евгений Янакиев, известен с позицията си срещу ваксините.

Отецът е баща на 9 деца. Седем от тях са ваксинирани, а на осмото и деветото не е поставяна нито една ваксина. По думите на бащата решението е било взето след като последното ваксинирано дете срещу морбили изпаднало в „интересно състояние“, разказа Нова телевизия.

Тогава родителите попаднали на информация за вредата от ваксините и се притеснили. Момиченцето е посетило детската градина само веднъж и е било спряно след сигнал на майка на друго дете, която работела в РЗИ.

По думите на доц. Атанас Мангъров от Детската клиника в Инфекциозна болница неваксиниращият родител застрашава живота на собственото си дете, тъй като една ваксина има 95% ефективност. „В един клас от 100 души 5 могат да се разболеят, но ако половината не са ваксинирани, ще има 55 застрашени“, каза специалистът.

Той допълни, че няма закон закон, който да забрани дете, което не е ваксинирано, да ходи на градина или училище. Решението да не се допускат неваксинирани деца се основава на наредба на МЗ. От юридическа гледна точка (решението на съда - б.р.) може да е правилно, но от медицинска не е, допълни доц. Мангъров.

Притесненията на специалиста са, че подобен прецедент може да се превърне в практика, предвид антиваксиналните настроения сред част от родителите.

“Съдът не намира логика в изразеното от РЗИ становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет на определена възрастова група лица", се казва в решението на Сливенския съд. Според него детето е било дискриминирано, тъй като спрямо децата, които не могат да се ваксинират поради медицински показания, няма такива ограничения.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС. От МЗ възнамеряват да обжалват.

През тази година СЗО постави антиваксиналните движения сред 10-те най-големи опасности за здравето на хората. Междувременно у нас се проведе и извънредна имунизация срещу морбили, тъй като случаите на заболяването зачестиха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8032

2

Киро Горския

06.11 2019 в 10:41

тоя имал 9 (ДЕВЕТ) деца, седмото от които изпаднало в "интересно състояние" - как точно реши, че е от ваксина??? Ами, Господ така е решил, чадо!

7267

1

kokoten

06.11 2019 в 10:09

Трудно се живее в Сливен с тоя съд...интересно,на какво основание съда е взел това решение....много жалко,че този полуграмотен поп може да предизвиква подобни прецеденти....всъщност нивото на съда във всеки случай е на нивото на попа...такива решения се вземат на базата на експертни оценки,в случая няма такава....просто коментарите са излишни....