Две трети от лекарствата в аптеките са с непроверен произход

OFFNews 13 ноември 2019 в 15:36 2196 1

Кодовете на над 136 млн. опаковки лекарства са качени от производителите в Българската система за верификация на лекарствата. Броят на свързаните със системата аптеки и броят на сканираните опаковки нараства, но все още над две трети от лекарствата се отпускат на пациентите, без да бъдат проверени чрез системата.

Това съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), по време на годишната конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

Официалния й старт беше на 9 февруари 2019 г. Системата за верификация работи стабилно, като през последните месеци се отбелязват добри темпове на напредък при свързването на крайните потребители и ползването на системата от тях. Подадени са над 2780 заявки за свързване от аптеки, търговци на едро, болнични аптеки и дрогерии.

Всички страни членки на ЕС задължително имат национални системи за верификация на лекарствата и са свързани в единна европейска система, изпълнявайки директива и регламент на ЕС. Системата гарантира автентичността на лекарствените продукти чрез уникален код, който се сканира при търговците на едро и в аптеките. Така пациентите могат да са сигурни, че получават това, което производителят е поставил в опаковката.

„Системата за верификация на лекарствата е първата работеща електронна система в лекарствоснабдяването в България, която обхваща всички участници във веригата. Тя се финансира от производителите, без да използва обществено финансиране и без да натоварва държавния бюджет. Също така, не води до повишаване на цените на лекарствата“, обясни Илиана Паунова.

У нас със системата са свързани всички български производители на лекарства и над половината от свързаните аптеки сканират опаковките. Отчитат се над 900 000 транзакции седмично – те са се увеличили тройно през последните 2 месеца.

„Броят на сканиранията изглежда голям, но в действителност е относително нисък - трябва да стигне поне 3 милиона седмично, за да е адекватен на обема на лекарствения пазар. В останалите държави от ЕС вече над 90% от опаковките се проверяват преди отпускане. В някои страни проверяват лекарствата и на входа, и на изхода на системата“, каза още Паунова.

„Системата у нас работи ефективно - броят на получените сигнали за несъответствие на опаковки по технически причини у нас намалява - от 16% от сканиранията в началото на под 1% сега, или двойно по-малко от средното за Европа“, допълни изпълнителният директор на БОВЛ. Това е резултат от активната работа на БОВЛ с всички участници в логистичната верига, като през последната седмица на октомври е отбелязано рекордно ниско ниво от 0,7%.

У нас верификацията ще бъде регламентирана нормативно и като задължения, отговорности и санкции за всеки участник в лекарствоснабдяването чрез предстоящи законови промени. След изтичане на преходния период за въвеждане на системата за верификация, сигналите, които не могат да се обяснят с технически причини, ще трябва да бъдат докладвани на Европейската агенция по лекарствата и на Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови