Доц. Спас Спасков: Няма пик на COVID-19, не се е случило нищо страшно

OFFNews 20 юли 2020 в 09:13 5562 0

Няма пик на COVID-19 у нас. Не се е случило нищо страшно или непоправимо, коментира по bTV бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

По думите му увеличаването на бройката инфектирани е резултат от по-активното тестване. Правят се много изследвания заради пътуванията и това обяснява скока в броя тестове, уточни специалистът по образна диагностика.

Дните, в които има по-голям брой регистрирани случаи, показват, че е открито огнище, уточни той. Доц. Спасков коментира, че сред хората, които се тестват, за да пътуват в Гърция има много малко положителни проби.

Той уточни, че на базата на извадката между изследванията и откритите носители може да се съди за общото разпространение на вируса, което според него е между 3% и 5% от населението у нас.

Когато се влезе  огнище процентът нараства, затова е по-правилно да се следи процентът в по-дълъг период от време. Вирусът е между нас, каза той.

Според него съобщаването на броя открити носители на вируса на дневна база до известна степен крие неточности и не дава ясна информация за разпространението на вируса. Той изтъкна, че в момента е необходимо да спазаваме социална дистанция и да правим по-малко срещи с непознати: “Смятам, че ще заживеем с вируса и ще има продължителна опашка на заболяването”, подчерта доцентът.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!