Доц. Мария Стаевска: Трябва да има по-точни препоръки за поставянето на Оксфордската ваксина

OFFNews 08 април 2021 в 10:00 1222 0

"Формулировката, с която излезе здравното министерство за прилагането на ваксината на AstraZeneca, не е съвсем ясна. Трябва да има по-точни препоръки." Това каза по БНТ доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ "Александровска“.

"Ние трябва да приемем, че всяко нещо си има цена, доказан е ефектът на ваксината, спасява милиони човешки животи, но може да предизвика много рядка хиперсензитивна имунна реакция. Счита се, че тази реакция е много подобна на реакцията при хепарина, което е имунна реакция - вид медикаментозна алергия", обясни доц. Стаевска.

По думите ѝ жените се справят доста по-добре с инфекциите, но този "бонус" има своята цена:

"Жените страдат повече от автоимунни болести. Тоест, тази по-балансирана имунна система прави по-често автоимунни и алергични отговори и затова тези реакции са по-често при по-млади жени", обясни алергологът.

Според нея има логика хората с тромбофлебити да не се ваксинират с Оксфордската ваксина. Вероятното обяснение за ефекта от противозачатъчните е, че естрогените, които съдържат те, засилват имунния отговор, посочи алергологът.

Доц. Стаевска съобщи, че такива реакции се наблюдават и при РНК ваксините:

"Случаите са по-малко, но това се проследява и при другите ваксини. Всяко лекарство дава хепаринови реакции", коментира още тя.

Нейните наблюдения са, че възрастните понасят много добре ваксината на AstraZeneca.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови