Ваксинацията с AstraZeneca продължава, но с повишено внимание

OFFNews 07 април 2021 в 20:59 3109 0

Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 г. заради рискa от нежелани реакции.

Това е решението на здравните власти след извънредното заседание на Националния ваксинационен щаб, свикано малко след признанието на Европейската агенция по лекарствата за връзка между ваксината и тромбозите. 

Д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата обясни, че желаещите да се ваксинират ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, а пациентките с наднормено тегло ще бъдат наблюдавани специално. 

Тя добави още, че наблюдението ще продължи 2 седмици след имунизацията. 

"Комитетът по лекарствена безопасност потвърждава положителното отношение полза-риск за ваксината, което е изключително важно, като ще продължи да анализира данните", изтъкна директорът на ИАЛ Богдан Кирилов.

"Тези данни ще бъдат проучвани допълнително и от експертни съвети, които са външни за европейската агенция, но те ще извършат този допълнителен анализ", добави още той. 

Кирилов коментира и поставянето на втората доза от ваксината у нас. Той обясни, че това ще се случи до 84-ия ден след първата игла - към началото на май, а не в средата на април за първите ваксинирани, като добави, че към момента не е обсъждано смесването на ваксините по примера на Германия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови