Доц. Кунчев: Имаме още много ''горивен материал'', 50% от населението не се е срещнало с вируса

В разгара на четвъртата вълна сме, но все още здравната система работи почти нормално, посочи главният здравен инспектор

OFFNews 07 октомври 2021 в 10:09 13949 1

Снимка Архив/БТА

"Ние имаме още много "горивен материал". Знам, че има хора, които са заразени и не са регистрирани. Знам, че заболеваемостта вероятно е 2-2,5-3 пъти по-голяма и въпреки това дори половината от населението на България все още не се е срещало с вируса. Това означава, че при следващи вълни пак ще пълним болниците и пак ще има починали, това е жестоката истина", коментира по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му в момента се намираме в пълния разгар на четвъртата вълна. След платото, при което е имало известно задържане на разпространението на инфекцията, макар и слабо, ръстът продължава, обясни епидемиологът.

Все още здравната система работи почти нормално, в отделни райони напрежението е по-голямо, знаете за Търговище, където ситуацията вече се нормализира, Габрово, Русе, Видин, Монтана, Пазарджик, посочи доц. Кунчев и допълни, че заболеваемостта в страната е в рамките на 340-360 на 100 000.

На въпроса дали трябва да се затегнат мерките, той заяви:

"Винаги могат да се затегнат мерките, когато това е необходимо и оправдано, но е доста болезнено. От една страна, това страшно много умори и изнерви хората, от друга - много хора започват да пренебрегват опасността и са по-малко склонни да правят жертви заради друг."

За ниските нива на ваксинация у нас и причините за липсата на желание, доц. Кунчев коментира:

"Аз не знам дали е страх или поддаване на откровено лъжливи информации и манипулации, с които е пълно в социалните мрежи."

Според него издаването на фалшиви сертификати за ваксинация е престъпление.

"Има лекари, които дават здравето си и с дни не излизат от отделенията, някои дадоха живота си, но има и такива, които са склонни да издават фалшиви документи. След това тарикатите, които дават по 200-300 лева, влизат в болница, но вече е късно," коментира доц. Кунчев.

Издаването на неверен документ касае и този, който не е имунизиран, и хората около него. Това вече е заплаха за общественото здраве, подчерта доцентът.

Според него в ограниченията за неваксинирани няма погазване на демокрацията. Той посочи, че българите, които пътуват в чужбина, си поставят ваксина, без да възразят.

"Идете във Франция и влезте в което и да е кафене без документ. Франция недемократична страна ли е", попита риторично здравният инспектор.

Той коментира и възникналите въпроси около удължаването на срока на ваксините. Според него флаконите се съхраняват правилно и е доказано, че свойствата на медикамента остават непроменени повече от година.

"Това, че някои лекари са казали, че няма да поставят ваксини с "изтекъл срок на годност" не е компетентно мнение, компетентни са институциите, които казват, че увеличаването на срока на годност е на база на същите изследвания и наблюдение. Мога да гарантирам, че до пристигането в България и влизането в складовете, съхраняването на ваксините се спазва, подчерта доц. Кунчев и допълни:

"Всеки кашон е с температурен монитор, никъде няма пренебрежително отношение към хладилната верига."

Сертификатите за ваксинация още не са безсрочни, очакваме решение на ЕК, уточни главният здравен инспектор и отново подчерта, че хората, които нямат придружаващи заболявания, не е необходимо да си поставят трета доза. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови