Да лекуваш на три континента и да се върнеш - историята на хирург от УМБАЛ Бургас

Д-р Бенчев е единственият лекар, който оцелява след практиката си в островната държава Вануату, където живеят канибали

OFFNews 11 януари 2022 в 13:00 945 0

Снимка УМБАЛ Бургас

Да лекуваш на три континента и отново да избереш България - това е животът на хирурга от УМБАЛ Бургас д-р Евгений Бенчев.

След като години наред работи в Зимбабве, Нова Зеландия, Вануату и Великобритания, д-р Бенчев решава, че е време да помогне на сънародниците си. Избира не частната практика, а държавната болница в Бургас, където работи и до днес.

Професионалният му път е необичаен и наситен с перипетии. Д-р Бенчев е единственият лекар, който оцелява след практиката си в островната държава Вануату. Там живеят канибали, а той е изпратен като трети лекарски екип - предишните два са загинали при необичайни обстоятелства.

Съдбата на хирурга влезе в книгата "Завърналите се" на Петя Кертикова. Тя представя 21 истории на българи, които се различават по интереси, занимания и стремежи, но споделят сходна житейска съдба.

Д-р Евгений Бенчев има дългогодишен опит в детската хирургия. Член е на Кралското хирургическо дружество на Великобритания – една от най-уважаваните научни институции в света. В УМБАЛ Бургас работи предимно с деца, както във Второ хирургично отделение, така и в кабинета в медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“.

„В България се върнах с желание, не я давам за Англия. Никога не бих искал да остана, въпреки че прекарах осем години там. Върнах се, защото исках да помогна на българите и по този начин аз самият да добия самочувствие, че нещо съм направил“, споделя д-р Бенчев и уточнява, че в България има нужда и място за младите лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови