Д-р Тенчо Тенев: Непознат вид е хепатитът на детето, лекувано в Бургас

OFFNews 09 май 2022 в 12:54 3611 1

Снимка pexels.com

Непознат е видът на хепатит на детето, лекувано в Бургас.

"Изследванията на пробите, взети от детето, лекуващо се от остър хепатит в бургаската болница, показват, че не се отнася за хепатит от познатите досега видове на този вирус", заяви пред БНР завеждащият националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тенчо Тенев.

Изчакват се резултатите от допълнително проведените изследвания, които ще бъдат готови в утре, допълни доц. Любомира Гломб, която оглавява отдел "Вирусология" на центъра. Тя не очаква в България да се появи сериозно огнище на новия вид на хепатит, регистриран в началото на миналия месец във Великобритания.

Мистериозен хепатит при децата? Какво знаем досега

Изследваното 5-годишно дете вече е изписано от бургаската болница. То е постъпило в нея преди седмица с обща отпадналост, повишена температура, пожълтяване на кожата и изключително завишени стойности на чернодробните ензими, по думите на зам.-директора на лечебното заведение д-р Светослав Тодоров. Детето е изписано за домашно лечение без усложнения.

Контактните с него хора ще бъдат наблюдавани, но при този хепатит няма данни за епидемиологична връзка между случаите, посочи местната РЗИ.

На 3 май Министерството на здравеопазването изпрати инструкции до болници и лекари за механизъм на действие при възможни случаи на остър хепатит при деца с неизвестен произход. Инфекцията беше регистрирана първо във Великобритания в началото на април. Оттогава са докладвани над 200 случая в няколко държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови