Д-р Симидчиев: Полезно е да има система, която отчита заразените деца в училищата

OFFNews Последна промяна на 17 септември 2020 в 09:44 914 0

Снимка Архив

Полезно би било да се направи система, в която да се отчита в кои училища колко заразени деца има. Така ще може да се види кое учебно заведение как е справя и да се намери най-точния подход в условията на пандемия, каза по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Първите случаи на заразени с коронавирус ученици още в началото на учебната година показват, че това се е случило извън учебните заведения, подчерта той. Прагматичното и спокойно приемане на тези случаи е правилният начин за справяне, подходът към вируса трябва да бъде системен, коментира лекарят. 

"Децата по принцип боледуват по-леко или въобще не боледуват от COVID-19, този експеримент ще е повече за това доколко те могат да разнасят инфекцията обратно към къщи, аз не виждам особена драма в това, което се случва", заяви д-р Симидчиев.

Според него подходът към учениците да е индивидуален, защото мерките се спазват по различен начин от малките ученици и от тези, които са в гимназиалния курс.

Д-р Симидчиев предположи, че ще има леко повишаване на случаите, тъй като обучението вече е присъствено, но изключи вероятността да се получи някакъв страхотен бум. Ако детето има някакви симптоми, трябва да се изследва и поведението да е на базата на изследванията, препоръча пулмологът.

В България до момента са направени над 470 000 PSR теста от началото на пандемията, открити са около 18 000 случая, което е  по-малко, отколкото се е очаквало - около 25 000, съобщи д-р Симидчиев.

"Засега сме в оптимистичния сценарий, драма в момента няма", заяви той.

Броят на заразените все още продължава да е под 200, на седмична база те не нарастват, ситуацията е спокойна, обобщи специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови