Д-р Ненков: Здравеопазването ни няма нужда от анестезия

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2014 в 11:18 4839 1

Д-р Мирослав Ненков

Здравеопазването ни няма нужда от анестезия. Има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения. Това заяви пред bTV бившият вече министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Нашата специалност (и д-р Ненков, и д-р Москов са анестезиолози, бел. ред.) създава уникални качества. Освен това д-р Петър Москов е и политик. Имаме сходни идеи и не е важно, че името на здравния министър се променя, посочи д-р Ненков.

Здравеопазването има нужда както от пари, така и от реформи, но второто е по-важно. Има много сфери, където не може да се каже какъв е резултатът от харченето на милиони, има цели структури, където парите се харчат неефективно. Един политически министър на здравеопазването може да затегне тези кранчета, категоричен е Ненков.
Сред приоритетите пред новото ръководство на здравното министерство той посочи усвояването на около 100 млн. лева до края на годината и още 170 млн. за инвестиции в спешната помощ до края на 2015 г.

Д-р Ненков отказа да даде точни оценки за времето, в което беше здравен министър, но каза, че екипът му се е справил добре и че мандатът е бил успешен.

По повод прякото договаряне за доставка на шестваленстаната ваксина за новородени Ненков обясни, че една от двете фирми, които са се явили, е свалила двойно цената и така е била избрана за доставчик.

Той допълни, че стои зад мнението си за увеличаване на здравната вноска – въпрос, по който мненията им с новия здравен министър се различава.

Има едно изкривяване, наследено от 50-те години – здравеопазването е безплатно, лекарят е длъжен. Няма такова нещо – човек, който се отнася безотговорно към собственото си здраве, не може да очаква някой да е по-отговорен от него. Болниците са пълни с хора, които се гордеят с това, че никога не са ходили на лекар, а освен това в момента срещу относително малка сума тези, които никога не са се осигурявали получават същите права като редовните платци, подчерта Ненков, като каза, че ако има увеличение на вноската, трябва да е много ясно за какво отиват тези пари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2014 в 11:39

А,бе,пичове маньосани,де кажете какви реформини чакат.За вас оптимизирането на разходите се състои в закриване на болници и по тоя начин ще икономисате пари,народеца,особено старите хора които цял живот са плащали вноски отиват на по-доброто място.как ще стане тая работа 150 общински и държавни болници и 250 частни болници и защо заплатата ми в държавната болница е 3 пъти по-малка от тая в частната-като работата е същата.Първо премахнете двойния аршин за едните и другите-за което говорим от 15 год пък,после ще видим.В област Враца има ще пет общински болници,сега са две-в същото време във Враца се разкриха 4 частни болници където не лекуват за сините очи на пациентите.Когато закриете частна болница вместо общинска-тогава ще говорим.А анестезиологията не винаги е давала(противно на общото мнение)свестни хора.