Quantcast

Новият здравен министър обеща електронно здравеопазване до края на 2015 г.

Вероника Шербанова Последна промяна на 07 ноември 2014 в 17:47 8739 11

Снимка МЗ

Петър Москов и Мирослав Ненков

Промени в Спешната помощ и електронно здравеопазване до края на 2015 г. обеща новият здравен министър д-р Петър Москов при приемането на властта от досегашния министър д-р Мирослав Ненков.

Д-р Москов поема един от най-тежките може би ресори в страната – това ще наследи, няма да му е лесно, заяви д-р Ненков.

Медицината днес загуби един работещ анестезиолог и спечели един работещ анестезиолог и някак си реми е работата. Има наистина спешни неща, които екипът на д-р Ненков е докарал почти до завършек и моят екип ще завърши, за което дължа искрена благодарност на д-р Ненков. - че през тези месеци на политическо безвластие целият екип и министърът са се държали на ниво, посочи д-р Москов.

Спешно завършване на електронното здравеопазване, реални промени в Спешната помощ и връщането на медицината в българските здравни заведения за сметка на търговията, новият здравен министър посочи като свои най-важните приоритети.

Електронно здравеопазване се готви от 2006 г. и дори от по-рано. В рамките на месеци ще бъдат задвижени обществените поръчки за електронното здравеопазване, което включва индивидуална здравна карта, електронна рецепта, електронно досие. Когато се въведе това нещо – въпреки законовите пречки това може да стане в следващите между 6 и 8 месеца, а в рамките на 2015 година трябва да имаме един относително завършен процес, посочи Петър Москов.

В Спешната помощ трябва да се обезпечат три неща. Първо, кадри, което става с различен начин на финансиране на заплащането на хората, които работят в системата – за това има изработени алгоритми. Второ – да се осигури апаратура, трето – да се направи ясно разделение на частите на Спешната помощ. Има части, които са свръхнатоварени, и такива, които не са. Това изисква различен подход, обясни Москов, като допълни, че ще работи за увеличение на заплатите на спешните медици с между 25 и 30% до края на 2015 г.

Москов допълни, че се очакват смени на служители както в Министерството на здравеопазването, така и в някои болници. До голяма степен вече е избрал и хората в екипа си, в това число поне двама зам.-министри, но имената им ще бъдат съобщени в следващите дни.

Очакват се промени в наредбата за специализациите, както и за въвеждане на доброволно здравно осигуряване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2014 в 00:14

Камен, и ти не казваш истината. Каква пенсионна "РЕФОРМА" направиха ГЕРБ? Това, че вдигнаха пенсионната възраст далеч не е реформа...... Това е просто една от многото мерки, които трябва да се предприемат за да има реформа.

Управлението на ГЕРБ представляваше усвояване на еврофондове от една страна, и ляв популизъм до дупка.

08.11 2014 в 18:19

Било готино да имаме нормални българи за министри. Ще го видим обаче дали ще успее! Дано!

08.11 2014 в 05:38

Ало-о-о, тия мутро-ченгесарсията да не мислят, че ще "управляват" до края на 2015?! Мечти-и-и-и!

08.11 2014 в 02:46

NARKOMAN.....БАВНОРАЗВИВАЩ ИДИОТ И ПРОСТАК...БОЖЕ,МУТРАТА БОЙКО ЗАТРИ БЪЛГАРИЯ НО ДА Е ЗА "ВТОРИ " ПЪТ ПРЕМИЕР.ЩО ЗА СГАН ЖИВЕЕ В ТАЯ КЛОАКА БЪЛГАРИЯ,ЗАЩО РАЗРЕШАВАТЕ ТАЯ ПОДИГРАВКА БЕ ХОРА!

07.11 2014 в 21:17

Момче, много е гот е здтавеопазването, знам го, съпругът ми е от държава дето от време оно го има, но ми е интересно.. По времето на Костов имаше един Ило Семерджиев, та и той и бат' Иван все за това е-здраве... ама то бая време мина... Та един съвет - оправи си докторите, много са тъпи и корумпирани и ал4ни, убиха бая хора поради некадърност и лакомия!

07.11 2014 в 21:06

Емко, не харесвам ББ, но не казваш истината. Поне пенсионната реформа направиха, а за нея бе необходима смелост, но твоите (Орешарски)я спряха.

07.11 2014 в 19:49

То и с боко бяхм е сдиния крак в Шенген, ама ...

07.11 2014 в 19:28

Емко, твоите пък като направиха едни реформи!

07.11 2014 в 18:59

Хайде, пак голямата уста! А ако до края на 2015 нямаме електронно здравеопазване? Оставка ли ще подаде или ще увърта? Техните партньори от ГЕРБ за 4 години що не направиха електронно здравеопазване? Защо не направиха всичките реформи, които искат да направят сега? За цялото управление на ГЕРБ не беше направена НИТО една реформа. Последната реформа, която помня, е в средното образование от времето на НДСВ. От тогава имаме работи на парче. Не им вярвам! Провалените се събраха с неопитните да оправят държавата.