Д-р Гергана Николова: Родителите да запазват час за профилактичните прегледи, за да няма струпване

Личните лекари продължават да настояват за възможност да назначават изследвания за COVID-19

OFFNews 14 септември 2020 в 10:32 1876 0

"Апелираме към всички родители първо да се обадят на личния лекар и да запазят час за профилактичен преглед на детето, за да няма струпване на чакащи пред кабинетите. За да попълним Личната профилактична карта (ЛПК), ние трябва да прегледаме детето и да сме поставили имунизациите му." Това каза по БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

Тя припомни, че срокът е удължен с един месец от 15 септември, но подчерта, че тези прегледи изискват време, защото е възможно при децата да са се появили нови заболявания или пък да са нови за практиката. 

Д-р Николова припомни, че децата, които не са прекъсвали посещението си в детската градина за по-малко от два месеца, могат да се върнат без кръвни изследвания и изследвания за чревни паразити, но останалите трябва да ги представят.

По думите на д-р Николова имунизационният календар ще се навакса трудно, макар че след като беше даден зелен коридор от МЗ, родителите масово са подновили имунизациите на децата си. 

Тя не споделя тревогата на част от родителите, че носенето на маска в училище ще навреди на здравето им и подчерта, че това е доказано работеща мярка, но трябва да се обяснява, че маска, която е паднала на земята или е стояла 3 часа в джоба не може да се използва; трябва да се предупреждава да не се разменят маски сред по-малките, допълни тя. 

Това е изискване за закритите общи части, не за училищните дворове, припомни д-р Николова и добави, че миенето на ръце и спазването на дистанция трябва да се превърне в осъзнато поведение, роля за което имат родителите.

По повод възможността личната профилактична карта на детето да бъде изпратена по мейл на училището, общопрактикуващата лекарка коментира, че все още се изработва механизъм как да стане това. Основната трудност идва от това, че в много от случаите лекарите не знаят кое е новото училище на детето, за да установят връзка с него. Тя допълни, че тези карти могат да бъдат попълнени едва след като детето е прегледано.

"Изолатор" на мен ми звучи като карцер", каза д-р Николова в коментар за създадените изолатори в някои училища. Според нея е напълно достатъчно децата да бъдат отведени в медицинския кабинет на училището и там да изчакат родителите си, с поставена маска. Не бива да се насажда страх, притеснение, вина, защото психичното здраве е не по-малко важно - каза общопрактикуващата лекарка.

Хората започнаха да се страхуват да казват, че са заразени с коронавирус, крият, не се обаждат на контактните си лица. Загубихме човечността заради страха какво ще кажат другите. Всеки би могъл да е положителен и трябва да кажем на хората, с които сме били, те трябва да знаят", каза д-р Николова.

Есенно-зимният сезон ще бъде тежък за цялата система. Ще се насложат другите респираторни заболявания, всяко от тях започва със сходни симптоми на ковид, а в момента личните лекари нямат възможност да правят диагностика. Нямаме възможност да назначим нито един от тестовете - за грип или за ковид. Лекува добре този, който диагностицира. Ние трябва да знаем какво лекуваме, обобщи тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!