Окончателно: какви медицински документи се изискват за децата пред старта на учебната година

OFFNews Последна промяна на 01 септември 2020 в 17:30 4264 1

От Министерството на здравеопазването уточниха медицинските документи, които ще са необходими за постъпване на децата в ясли, детски градини и училища със старта на новата учебна година.

За учениците

На училищните власти трябва да бъде предоставен талонът за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, т. нар картон или лична здравна профилактична карта.

Това може да направи както от родителя, така и общопрактикуващия лекар - по служебен път.

Предвид епидемичната обстановка и за да се избегне струпване пред кабинетите на общопрактикуващите лекари – талонът може да се предостави до един месец след началото на учебната година, а не както досега – в 7-дневен срок.

При провеждането на задължителна имунизация или реимунизация от Националния имунизационен календар по-късно, данни за нея могат да се предоставят допълнително на училището.

За децата, които посещават ясли и детски градини

За новоприети в детски градини деца се изискват следните документи:

- здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето;

- отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина;

- изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина;

- медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен.

За новоприети в ясли деца

- здравнопрофилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето;

- отрицателен резултат от изследване за патогенни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската ясла;

- изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване в яслата;

- изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в 6-месечен срок преди постъпване в яслата;

- медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен.

От здравното министерство уточняват, че при децата, които не са прекъсвали посещенията си в детски градини и ясли или са прекъснали за не повече от два месеца, вместо медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен родителите могат да декларират, че детето им не е било в контакт със заразно болни и няма признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

За деца, които възобновяват посещенията си в детска градина и ясла при отсъствие за повече от 2 месеца, се изисква да бъде предоставен еднократен отрицателен резултат за чревни паразити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови