Д-р Дечо Дечев се оттегля като управител на НЗОК

OFFNews 12 януари 2020 в 17:37 11242 1

Снимка Дарик радио

Дечо Дечев

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев се оттегля от поста след края на мандата си.

"Аз си отивам на 12 март. Ангажиментът, който съм поел, е в рамките на този мандат" - заяви той в интервю за Дарик радио.

В радиоефира той говори открито за тежките проблеми, пред които е изправена Касата и здравната ни система заради водената политика от държавата.

"В няколко случая през годината каруцата беше поставена пред коня - заяви д-р Дечев. - Първият случай беше с тези 50 милиона за сестрите, за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети (бел. ред. здравният министър Кирил Ананиев е финансист).

Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. и беше казано - да ги даде касата. Касата как може да ги даде? Единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без касата да знае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме касата под свършен факт. Реалният резултат е такъв - ние наказваме работещите болници. Два пъти разбрахме, че котлонът пари и продължихме да го пипаме."

Той коментира и прокараното от управляващите законодателство.

"В същото време, същите тези хора прокараха лобистки текстове, в които за една голяма част от болниците - частните - беше забранено на касата да иска финансови показатели. Тоест, държавните и общинските болници да дават отчети как са похарчили парите си, частните да не дават.

Второто нещо, което направиха - извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс. Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти.

Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче - един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме."

Какво е необходимо

"Първо - нужна е ревизия на броя на болниците - смята управителят на НЗОК. - Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението.

Второто е нещо, което екипът на здравното министерство и тази година не успя да свърши - национална информационна система. За пореден път и тази година се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена. Медицинските стандарти, правилата, по които се работи - там е много тревожно положението. Фармако-терапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите - също нищо не се направи. Всичките тези неща са извън дейността на касата."

"Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде. Трябва да има унисон в действията между екипа на касата и екипа на министерството, те трябва да теглят в една посока. Аз си отивам на 12 март, защото ангажиментът, който съм поел, е за този мандат", завърши д-р Дечо Дечев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

12.01 2020 в 17:46

В една управленска структура, в която доминират калинките, няма как един свестен човек да издържи. Уважение за д-р Дечо Дечев.