Четири центъра за хора с умствена изостаналост изграждат във Великотърновско

OFFNews 26 юни 2023 в 14:06 627 0

жена

Снимка Pixabay

Всяка от къщичките е с капацитет 15 души

Четири нови центъра за хора с умствена изостаналост са изградени в село Церова Кория. Центровете са изградени със средства по ОП „Регионално развитие“, а изпълнението на дейностите е по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Всяка една от къщичките е с капацитет 15 души, с назначен персонал за покриване на индивидуалните нужди и потребности на всеки един потребител, каза Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности“ към Община Велико Търново.

Към момента в центровете са настанени 45 лица, по-голямата част от които са преместени от съществуващия Комплекс за социални услуги в село Пчелище и трима души от село Качулка, община Сливен.

Над 250 са запитванията за хора, които имат умствена изостаналост и трябва да бъдат настанени в специализирани институции, центърът в Церова кория може да приюти още 15 души, ако бъдат назначени санитари, социални работници и медицински специалисти, които могат да осигурят 24-часовата грижа за хората с умствена изостаналост, посочи Димитрова.

По думите ѝ проблемът с липсата на човешки ресурси в системата на социалните дейности е много голям, въпреки добрите условия за работа и месечната заплата, която на базово равнище е около 1200 лева. Според нея една от причините е от спецификата на работата с хората от тази социална група.

В един от центровете като санитар от десет години работи 43-годишната Габриела Великова, която е първият случай на потребител, който е живял в специализирани институции, а след това се е интегрирал благодарение на своята упоритост и борбеност, посочи управителят на центъра Димитрина Борисова.

Още двама души с подобна съдба работят в друг тип социални услуги, посочи Росица Димитрова. В четирите центъра за хората с умствена изостаналост се грижат 29 санитари, специалисти и социални работници, има възможност да бъдат назначени още десет души, посочи тя.

Общо седем нови социални услуги стартира община Велико Търново през юли, като държавно делегирани дейности. Сред тях са дневен център за подкрепа на пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, общностен център за деца и семейства, център за настаняване от семеен тип за стари хора и центровете за умствено изостанали лица в Церова кория.

Община Велико Търново започва подготовката на проект за изграждане на Център за настаняване на хора с деменция, с капацитет от 30 души. Анализите през последните години сочат, че броят на хората с подобна диагноза се увеличава, а има и много необхванати от социалната система, коментира Росица Димитрова и допълни, че нуждата от такива центрове е все по-належаща. Очакванията са финансирането на разработката да бъде чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки