БЛС не е съгласен с разпределението на средствата в актуализирания бюджет на НЗОК

Съсловната организация настоява за промяна в методиката за определяне на бонусите за първа линия

OFFNews 25 август 2021 в 13:27 1380 0

Снимка Getty Images

Български лекарски съюз (БЛС) категорично възразява срещу начина на разпределение на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК, която беше гласувана на първо четене от Здравна комисия. Това гласи позиция на съсловната организация до медиите.

В Закона за здравното осигуряване категорично е записано, че средствата от здравноосигурителни вноски се гласуват от Народното събрание по пера. Това би трябвалo да се отнася и за средствата, събрани над предвидените в бюджета и планирани за актуализация. Всички подзаконови нормативни актове: Национален рамков договор, методики, гласувани от Надзорния съвет на НЗОК и др., са пряко свързани със средствата предвидени по отделните параграфи, посочват от БЛС.

Според съюза е недопустимо допълнителните 120 млн. лева да бъдат дадени без ясно разпределение по направления и решението за това къде да бъдат насочени да е оставено в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК.

Според БЛС мотивът за това решение, че динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди точно по кое направление колко пари ще са необходими - е несъстоятелен. 

С толкова много неизвестни кой ще гарантира справедливото разходване на тези средства? Как и по какви критерии НС на НЗОК ще решава как да бъдат разпределени парите по съответните направления, питат от съсловната организация.

Според тях има несигурност по отношение на парите за първа линия по Методиката за определяне размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка.

"Още с влизането й в сила до БЛС бяха изпратени редица сигнали за неясни моменти в нея и проблеми при тълкуването й. На 5 август поискахме да бъде подписано съвместно указание между БЛС и Надзора на НЗОК, за да могат те бъдат изчистени. Близо месец по-късно - указание все още няма, а проблемите се задълбочават. Повече от месец БЛС очаква от НЗОК и Анекса за увеличението на цените на COVID пътеките, но и той липсва. Всичко това се случва на фона на лавинообразното увеличаване на заболелите от Ковид и поредната жестока битка, която колегите водят без да им бъде осигурено спокойствие и сигурност", пишат от БЛС.

Български лекарски съюз призовава народните представители да се съобразят с мнението на съсловието и да не приемат в този вид актуализацията на бюджета, която предвижда допълнителните 120-те млн. лв. да бъдат разпределяни с решение на Надзорния съвет на НЗОК без яснота за какво ще бъдат разходвани.

Оттам настояват за ясно разпределяне на предвидените средства между извънболнична, болнична, спешна помощ, лекарствени средства т.н. между първо и второ четене на Законопроектът за изменение на бюджета на НЗОК.

В противен случай има реална опасност постигнатият баланс между разходите за медицински дейности и лекарствени средства да бъде нарушен, предупреждават от съюза и настояват в най-кратки срокове да бъдат изчистени всички спорни моменти по Методиката за определяне размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неблагоприятни условия и да бъдат гарантирани договорените средства за медиците от болнична и извънболнична медицинска помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови