Бебето, транспортирано със Спартан, е в тежко, но стабилно състояние

Животът на детето ще бъде спасен, прогнозира д-р Радка Масларска, началникът на отделението по неонатология в "Токуда"

OFFNews 31 януари 2023 в 16:51 4260 1

д-р Радка Масларска

Снимка Acibadem City Clinic УМБАЛ Токуда

д-р Радка Масларска, началник на отделение по неонатология

Бебето, което вчера беше транспортирано със самолет "Спартан" от Варна до София, е на изкуствена вентилация, в много тежко състояние, каза пред журналисти д-р Радка Масларска, началник ан отделението по неонатология в болница „Токуда“, където детето беше прието за лечение.

То е транспортирано до София, тъй като се налага мултидисциплинарно диагностично уточняване, обясни лекарката, цитирана от БТА. По думите ѝ при раждането на бебето са настъпили усложнения.

Днес е направено изследване с ядрено-магнитен резонанс за оценка на състоянието му. Предстоят допълнителни диагностични процедури. Животът на детето ще бъде спасен. Предизвикателствата пред нас са свързани с възможностите да възстановим всички негови жизнени функции по най-добрия начин и детето да бъде изписано от болницата, каза д-р Масларска и добави, че майката на детето ще остане с него в болницата.

От подобни усложнения има риск при 5% от новородените деца, посочи неонатологът. Във Варна са помогнали на детето до етапа, до който трябва да се спаси неговият живот, но по отношение на диагностичните процедури, които трябва да се направят, е необходима болница, в която се прилага мултидисциплинарен подход, каза още тя. Във Варна има и неонатолози, и апаратура, но детето има нужда от по-високотехнологични изследвания, обясни д-р Масларска.

Транспортът от място до място отне четири часа. Беше труден заради състоянието на детето и голямото разстояние. Участниците в полета взеха всички мерки за позициониране на апаратурата, за да се запази животът на бебето, каза неонатологът.

По думите ѝ за новородено бебе, което е поставено на апаратна вентилация, разстоянието от Варна до София е голямо и транспортът с хеликоптер би бил рисков. "Имахме и пълна подкрепа от колегите ни във Варна", каза още тя.

Д-р Масларска благодари на екипите на министерствата на здравеопазването и на отбраната за организацията на транспортирането на бебето и изрази надежда България да има възможност да предоставя такъв транспорт за всички нуждаещи се деца.

Бебето, което е на дни, което се нуждаеше от спешна помощ, беше транспортирано във вторник от АГ болница “Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна до болница "Токуда". Специализираната медицинска евакуация беше изпълнена по искане на Министерството на здравеопазването след разрешение на министъра на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

1

Propaganda

01.02 2023 в 00:26

Къде са ония боклуци, блокиращи търга за въздушни линейки?

Последната генерация Eurocopter EC145 може да лети с до 220 км/ч при обсег от 650 километра. Таван на полета около 6 км, общо летателно тегло между 2980 - 3000 килограма, което пасва перфектно за българските реалности!

Майната му на парите, медицината ВИНАГИ е струвала и пари, ма много, не само потупвания по рамото.

С медицински хеликоптер, поставен на дежурство 24/7, което е СТАНДАРТА, този полет би отнел двойно по-малко.
4 часа полет Варна-София е срамотия!

С един хеликоптер може да транспортираш от болничен двор до болничен двор!!!!

Щот всички сме много отворени и лаем срещу Системата, докато не наберем 112 за нашите близки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!