Армията изпрати във Варна Spartan за бебе на 19 дни за лечение в София

OFFNews 30 януари 2023 в 18:48 4050 2

C-27J „Spartan“

Снимка Министерство на отбраната

Заради липсата на медицински хеликоптери и специализирана медицинска авиация на Spartan-а за пореден път му се налага да изпълнява ролята на въздушна линейка.

Екип за аварийно-спасително осигуряване от 16-а авиационна база от състава на ВВС днес, 30 януари, изпълни полет от летище Варна до летище София за транспортиране на 19-дневно бебе, нуждаещо се от спешна медицинска помощ, съобщиха от Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на Министерството на отбраната.

Самолет C-27J „Spartan“, оборудван със специален кувьоз и необходимата животоспасяваща апаратура, излетя в 10.47 ч. от София. Във Варна бебето беше поставено в кувьоза и наблюдавано по време на обратния полет към столицата от медицински екип от УМБАЛ „Токуда“.

Полетът беше изпълнен в усложнена метеорологичната обстановка – обледеняване и мъгла. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – старши лейтенант Калоян Атанасов, и борден инженер – капитан Митко Гергов.

Авиомедицинската евакуация беше изпълнена по искане на Министерството на здравеопазването след разрешение на министъра на отбраната.

В същото време жалби спират процедурите за покупката и наема на медицински хеликоптери, съобщи в понеделник "Медиапул". Срещу процедурите за покупката на 6 медицински хеликоптера от Министерството на здравеопазването и за наем на 1 медицински хеликоптер от дружеството "България Хели Мед Сървиз" имало постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията(КЗК). Заради жалбата процедурата за покупката на хеликоптерите е спряна, а тази за наема не е, но има искане за спирането ѝ до произнасяне по жалбата по същество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

31.01 2023 в 08:31

Колко е струвало? Кое решение ще направи хем възможно, хем евтино? Такива въпроси истинския стопанин трябва да си задава.

Търга трябва да е с няколко участника поне, и без модела на хеликоптера теглото му в грамове описано, че аман от намествания 1 участник само да пасне.

И никакви руски машини, че много падат, моля.

8522

1

araX

30.01 2023 в 19:17

А защо питате само, че няма медицински транспорт? Варна е голям град за стандартите на България, защо не може да се помогне на бебето там, а трябва да пътува до София? Това трябва да бъде основния въпрос!