Български лекари за ново здравеопазване: Категорично подкрепяме утвърждаването на е-рецептите

OFFNews 19 октомври 2023 в 15:50 1306 0

становище

Снимка Pixabay

Становище на Български лекари за ново здравеопазване

Категорична подкрепа за утвърждаването на електронните рецепти като водещо средство за предписване на медикаменти декларират от съсловната организация Български лекари за ново здравеопазване.

В историята на медицината страхът от „новото" винаги е предизвиквал съпротива. Такава реакция може да бъде наблюдавана и когато „старото" е обвързано с редица порочни механизми и практики. В тази връзка, ние от Български лекари за ново здравеопазване се обявяваме категорично ЗА утвърждаване на „електронна рецепта" като водещо средство за предписване на медикаменти на българските пациенти, пишат в позиция до медиите.

Какви според тях са предимствата на е-рецептите

- опростена процедура за лекаря и пациента с ясна перспектива за намалено административно натоварване;

- проследимост с гарантирано изпълнение на даденото предписание в аптечната мрежа, без възможност за неконтролирана подмяна на избрания от лекуващия специалист медикамент;

- достатъчна прозрачност и равнопоставеност между всички производители и дистрибутори, регистрирали продуктите си за разпространение и употреба на територията на страната.

Проблемите, които се отчитат в последната седмица показват ясно, че до момента дадените от лекарите предписания към аптечната мрежа в голяма част от случаите вероятно не са били изпълнявани. Какви са причините за това? Може само да предполагаме, посочват в становището си от Български лекари за ново здравеопазване. 

Драма с е-рецептите за антибиотици: 90% останали неизпълнени. Лекари поискаха отмяна

Според тях затрудненията могат да бъдат преодоляни с максимално бързо въвеждане на задължителен и достъпен регистър на медикаментите, които се разпространяват на територията на страната. Друго предложение е отчитането в реално време на наличностите в аптеките. От организацията предлагат да се създаде възможнст чрез мобилно приложение пациентът да може да бъде насочван към аптеки, където може да бъде обслужен според препоръките на лекуващия лекар.

"Желанието за подобрение на системата на българското здравеопазване следва да бъде водещо", мотивират становището си Български лекари за ново здравеопазване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки