Ангелов: Запазва се тенденцията излекуваните да са в пъти повече от заразените

Янка Петкова 21 януари 2021 в 12:50 971 0

Запазва се тенденцията броят на излекуваните да е в пъти по-голям от броя на потвърдените положителни случаи на коронавирус у нас. За седем дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените случаи е 2993. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Заетостта на болничните легла на национално равнище за неусложнени пациенти към 21 януари е 29%. Най-висока заетост на леглата се наблюдава в София област, следвана от София-град. Заетостта на интензивните легла е 43%. Най-висока използваемост е регистрирана в София област, Силистра, Ловеч и Видин.

Общият брой заразени медицински лица е 9339 души. 989 са на домашно лечение, 89 са хоспитализирани, а на интензивно лечение са 7 души, от които 5 в София-град, един в Шумен и един в Сливен. Излекуваните медици до момента са 8161.

„По отношение на новия щам притесненията са големи, но няма смисъл в момента да пресилваме нещата. Има опасност, готвим се за нея. Ваксините са решението на тази опасност. Ще създадем цялата организация така, че да ваксинираме максимално много хора в България. Ваксинационният план се изпълнява. Всичко онова, което се иска от нас, ще бъде направено“, категоричен бе Костадин Ангелов.

"От април нататък ще имаме изключително много дози ваксини. По предварителни данни през месец април ваксинираните лица могат да достигнат 863 723, а през месец май - 567 093", допълни той.

Във връзка с изборите той коментира:

„Дата е ясна, има указ на президента. Ние сме се ангажирали с време, в което да представим медицинския протокол за провеждането на избори по време на пандемия и той е 45 дни преди датата на изборите. Работим активно по него, използваме опита и на други европейски държави. Ще предложим най-добрите решения, за да гарантираме живота и здравето на българските граждани“, посочи здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови