Ангелов: Ваксиниран ли е здравният министър Кацаров?

OFFNews 18 май 2021 в 09:43 3066 0

Не искам да мисля, че министър Стойчо Кацаров е антиваксър. Много е любопитно дали самият той е ваксиниран. Всички ние дадохме ясен знак, че вярваме в науката, че вярваме в това, което искаме да постигнем, като се ваксинирахме публично. Това се случи в цяла Европа. Много е важно да даваш ясни сигнали, особено когато си лекар. Това заяви по БНТ бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Аз мисля, че д-р Кацаров е достатъчно далновиден и не е късно да поправи грешката си, нека да се преосмисли тази точка 7, за ваксиниране само на хора над 60 г. и хронично болни от понеделник до четвъртък, това ще е от полза за всички. Резултатът ще бъде видим още днес, защото ще падне броят на ваксинираните, стигнахме до 35-40 000. Прогнозирам, че сега ще стигнем до много по-малко числа във ваксинационния процес, още по-дълго ще носим маски, ще се отдалечим от колективния имунитет, коментира бившият здравен министър.

По думите му при сегашните резултати от ваксинационния процес ясно се вижда, че половината от ваксинираните са хора над 60 години, което означава, че не са верни думите на новия здравен министър Стойчо Кацаров.

"Много е опасно това, което се прави, защото то на практика спира ваксинационния процес и срутва всичко направено до момента. Имаме достатъчно дози ваксини да правим по 50-55 000 дози на ден, толкова пристигат от "Пфайзер" всяка седмица. Много ваксинационни центрове ми се обадиха притеснени затова, че лицата, които са се записали за ваксинация в тези "зелени коридори", не попадат в тази възрастова група", допълни проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че поставените дози ваксина са над 1 милион и 100 хиляди, като едните са с една, другите са с 2 игли.

"Поставените дози ваксина на хора над 60 години са приблизително 550 хиляди. Например един лекар, ако е до 60 години и е здрав, той няма да бъде ваксиниран от понеделник до четвъртък, това значи тази заповед. В други страни започнаха с лекарите, както започнахме и ние, по този начин осигурихме здрави българските медици", добави проф. Костадин Ангелов.

Според него това, което се случи с общопрактикуващите лекари в София, не е заради липса на организация, а заради нежеланието да се спазва създадената организация.

"В целия свят стоят на опашки. Не съм казал, че е нормално, затова създадохме електронната форма на заявка в Информационната система. Пари в системата има достатъчно, аз не се страхувам от ревизия. Има пари за допълнително възнаграждение за лекарите на първа линия. Вчера беше взето решение за осигуряването на ваксини за 2022-2023 година, над половин милиард лева, което означава, че пари в хазната има. Дали ще се наложи актуализация на бюджета на Здравната каса зависи от ръководството и министъра на здравеопазването, за момента не се налага", коментира още проф. Костадин Ангелов.

Той каза още, че не е невъзможно болниците да имат натрупани задължения заради COVID.

Относно това дали се вижда отново в ролята на здравен министър, проф. Костадин Ангелов заяви:

"Не искам да ме харесват и обичат, важното за мен е да бъда полезен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче