Д-р Кацаров: Имах резерви към ваксините, но без тях няма да се върнем към нормалния живот (видео)

Само за последните 6 месеца умряха с 26 000 души повече, отколкото за същия период през всяка една от последните 5 години, посочи министърът

OFFNews 17 май 2021 в 13:51 5981 0

Имах своите резерви към ваксините заради краткия срок на клиничните изпитвания, но е факт, че те са единственият начин за намаляване на разпространението на COVID-19 и смъртността. От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи кога ще отпаднат мерките, заяви в първото си обръщение като служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров. 

Ето какво още каза той:

Уважаеми сънародници, всички искаме час по-скоро да се върнем към нормалния си начин на живот. 

Намаляването на разпространението през последните седмици се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне. Харесва ли ви или не, единственият начин, за който има до момента сигурни доказателства, че намалява разпространението и смъртността, е ваксинацията. 

Всеки може да го види в показателите на страните, които успяха да ваксинират по-голяма част от населението си. Ние, за съжаление, и по този показател сме последни в ЕС, още по-лошо е, че процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора - възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е много нисък. 

Знам, че мнозина от вас се съмняват в безопасността на ваксините, аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на клиничните изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по цял свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска.

Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 000 души повече, отколкото са умирали за същия период през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война. 80% от починалите от COVID-19 са наши сънародници над 60-годишна възраст.

Затова днес издадох заповед, с която нареждам всички ваксинационни пунктове да ваксинират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. В останалите дни от седмицата ще се ваксинират всички желаещи по реда на записването. Този ред ще бъде валиден за следващите 2 месеца. 

Разпоредих на РЗИ да осигурят доставката на ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и живеещи в отдалечени места. Съдействие при нужда ще се оказва от социалните служби, МВР, областните управители, кметовете и здравните медиатори.

Напомням, че ваксинацията е безплатна, независимо дали сте здравноосигурени или не. От това кога ще достигнем колективен имунитет, зависи колко дълго ще продължат мерките.

Ваксинирането е доброволно. Всеки трябва да реши сам за себе си и за своите близки. Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете. Създали сме необходимата организация, ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме.

Успехът или неуспехът ще зависи от всички, от всеки гражданин на обществото ни, без оглед на възраст, пол, етническа и религиозна принадлежност, финансови възможности или положение в обществото. Нека да го направим!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!