Ананиев за новата детска болница: Как критикувате проект, който го няма?

OFFNews 21 май 2020 в 18:48 3529 2

Как критикувате проект, който ще бъде готов след година? Какво критикувате, като проектът го няма?

Така здравният министър Кирил Ананиев коментира пред депутатите в здравната комисия критиките за строежа на бъдещата детска болница върху гниещо от десетилетия скеле в центъра на София.

Процедурата е приключена преди да дойде извънредното положение – през януари. По закон съм длъжен да сключа договор (за строителство - б.р.), каза Ананиев.

В новата детска болница ще има всички необходими отделения за комплексно лечение, увери той и заяви, че знае за съществуваща петиция с над 17 хиляди подписа срещу изграждането на болницата в този вид. Подписалите петицията настояват да бъде построена изцяло нова сграда, тъй като според становище на Камарата на архитектите старото скеле е опасно и неподходящо, а според лекари в така проектираната сграда не може да се разположи модерно лечебно заведение.

"Този проект е приoритет на само на МЗ, но и на българската общественост – три поколения хора чакат да се построи. 
След януари миналата година имаше работна група с най-добрите специалисти по всички специалности и МЗ и те разработиха план, който ние трябваше да следваме, възложихме проучване, според което сградата отговаря на земетръсните условия, процедурата беше прозрачна, всеки етап от нея се наблюдаваше под лупа, отговаряхме на всички въпроси, водихме разговори с протестиращи, срещи отговорихме на въпросите им, два пъти обжалваха – при започване на процедура и втори при избор на изпълнител КЗК и ВАС оставиха без последствие тези възражение", посочи министърът.

Техническото задание на фирмата, която спечели, включва освен конструктивно обследване от възложителя и допълнително обследване на конструкцията. Ще бъде предложено най-доброто решение за строежа – укрепване или изграждане на нова конструкция, добави Кирил Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

2

OtSofia

21.05 2020 в 21:56

"гниещо от десетилетия скеле в центъра на София" - Леле! В охнюз да не би вече да сте изпаднали до гимназистки - хейтърки да ви пишат материалите?

3810

1

Пенчо бре

21.05 2020 в 20:51

Това деде, как няма никаква представа за реалността, особено своята! Той е олицетворение на безогледната мечта на Големанов да е министър. На какво да е, но министър! Над него не небе, а нещо меко. Но пак приятно!