Ананиев: Няма нужда от Национална програма за борба с диабета

OFFNews 28 октомври 2019 в 15:37 2047 1

Снимка Архив

"Не е необходима Национална програма за борба с диабета, тъй като въпреки че няма специален документ, има редица дейности, насочени към болните от диабет, които съответстват изцяло на модерната политика, отразена в резолюциите за диабета на ООН и Европейския парламент", това е заявил министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос от депутати на БСП за приемането на Национална програма за борба с диабета.

В аргументите си от опозицията изтъкват, че болните от диабет в страната са 500 000, а според специалисти е крайно време да бъдат формулирани и предприети мерки за превенция, скринингова програма и повишаване на информираността за диабета и неговите рискови фактори.

В отговора на здравния министър се казва още, че профилактиката и лечението на захарния диабет са сред приоритетите на МЗ, намерили израз в нормативните актове, въз основа на които се гарантират профилактичните прегледи и диспансеризациите, основния пакет от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, лекарствата за домашно лечение, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели, с които се осигуряват съвременни възможности за лечение на пациентите.

Според цитираните от министър Ананиев данни за 2018 г. у нас са диспансеризирани 424 192 души, от които 332 011 при ОПЛ и 92 181 при специалисти от извънболнична помощ. Общата стойност на извършените дейности в извънболничната помощ за пациенти с диабет са 12 328 886 лв., за клинико-лабораторни изследвания – 6 228 703 лв. Болните с декомпенсиран диабет, лекувани в болнични условия по клинична пътека са били 33 810, за които Касата е платила 26 175 538 лв.

Общо за болните от диабет НЗОК е платила 135 430 500 лв., от които 127 474 996 лв. за лекарства и 7 955 504 лв. за медицински изделия.

Ананиев припомня, че от септември 2013 г. е в сила Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести и по тази програма са предприети всички необходими мерки за профилактика, диагностика и лечение на диабета и усложненията му.

Неотдавна няколко пациентски организации заявиха в отворено писмо до институциите, че България се нуждае спешно от Национална програма за борба с диабета, която да бъде дългосрочна и да обхваща целия спектър на ефективната профилактика, съвременното лечение по утвърдени европейски стандарти, обучението, контрола и самоконтрола на заболяването, както и своевременното откриване, проследяване, превенция и лечение на всички усложнения на диабета.

От организациите цитираха статистика, според която 8,4 % от населението у нас е засегнато от диабет, а прогнозите сочат, че до 2040 г. всеки десети българин ще бъде с тази диагноза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7145

1

kokoten

28.10 2019 в 16:50

...поредната тъпотия от този абсолютно некомпетентен човек....във всяка бяла държава има такива програми,които се следват точно и последователно и това води до предотвратяване на усложненията от диабета...не случайно продължителността на живота там е с около десет години по-голяма от нашата....диабета е в основата на всички социално значими заболявания у нас....поне половината от диабетиците в България развиват усложненията на диабета които ги отнасят на "по-доброто място"....вместо да живеем като хората,ние сме принудени да слушаме идиотийте на Мутрата и подлогите му,колко много грижи и пари се дават за здраве....грижите са никакви,а парите ги крадат "наш'те хора".....