61 медици и 60 пациенти от Пирогов установени с COVID само вчера, изолират ги на два етажа

Три клиники са затворени. Апелирам за затягане на мерките, защото ще стане така, че няма да можем да обслужваме никой - призова директорът проф. Балтов

OFFNews 27 октомври 2020 в 08:24 10302 0

61 души от персонала на "Пирогов" са установени само вчера с COVID-19. 60 са заразените пациенти в болницата за спешна помощ, където разпространението на болестта е дифузно. Отделно в COVID отделението има 79 души, в реанимация са други петима.

Тревожните данни съобщи тази сутрин директорът на болницата проф. Асен Балтов пред bTV.

От днес започва преразпределение на етажите. Един от тях ще бъде за пациентите с COVID, друг - за персонала с COVID, съобщи проф. Балтов.

Три клиники са затворени: гнойно-септична хирургия, до 2 ноември; неврология - за две седмици и едната травматология.

Възможно е да намалим обема на работата, предупреди проф. Балтов и призова: "Апелирам за затягане на мерките, защото ще стане така, че няма да можем да обслужваме никой!".

В отговор на въпрос той предположи, че до ден, два вероятно "Пирогов" ще пусне апел за помощ към млади лекари, "които в никакъв случай няма да пуснем в среда", увери Балтов.

Лекарят бе категоричен, че в болницата правилата се спазват. "Някои са се заразили извън болницата, други в болницата, помежду си са го предали, слава Богу, навреме сме го хванали. Когато нямаш никакви оплаквания, изобщо не можеш да предположиш, че можеш да заразиш колегите си. Ще направим всичко необходимо, за да потиснем разпространението в болницата."

Той коментира и оставката на директора на Столичната РЗИ, подадена след среща със здравния министър след като след два последователни отрицателни теста на премиера Борисов карантината над него бе вдигната.

"Оставката е малко пресилена, д-р Пенчев си вършеше много добре работата", каза Балтов.

Нараства броят на заразените медици и в Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. Петима лекари са диагностицирани с коронавируса само за ден. Това съобщи говорителят Катя Сунгарска за БНР.

Всекидневно между 15 и 20 екипа на Спешна помощ работят в столицата, което е крайно недостатъчно. За населението на София по стандарт се изискват минимум 80 екипа.

„Всички лекари полагат извънреден труд. Работят в абсолютно организация. Идват и помагат да работните смени. Взимат се всички мерки за безопасност. Спешна помощ е първата линия на първата линия“.

По думите ѝ не липсват обаждания от пациенти, които крият ковид симптоми, което подлага на риск екипите:

„Много често гражданите не ни казват истината – съзнателно или не“.

Голяма част от болничните легла, определени за пациенти с коронавирус в столицата, вече са изчерпани. Това допълнително забавя екипите, които са в постоянна връзка с центъра за триаж на пациенти, който започна да работи от началото на септември в Инфекциозна болница.

Докато линейката пристигне в болница със свободни легла за пациенти с коронавирус, се случва мястото вече да е заето.

„Това също ни затруднява, защото всяко ходене от болница на болница с пациента вътре е време… И вчера се случи с наш екип - от 9.00 часа сутринта успя да хоспитализира пациента едва в 13.30 часа. Този екип и тази линейка бяха извън възможността да се отзовават на сигнали“.

Сунгарска подчерта, че рискът от дефицит на лекари е голям.

„Молим хората да имат търпение. Даваме всичко от себе си с ресурса, с който разполагаме“, призова тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!