4-та жертва на COVID-19, 313 са вече заразените у нас (видео)

OFFNews 28 март 2020 в 08:23 9539 2

Снимка Архив

313 са вече регистрираните с коронавирус в страната. Нови 37 случая има през изминалото денонощие. Поредна, четвърта жертва на болестта. Починал е пациент в критично състояние от Пирогов. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

До момента най-възрастният пациент е на 86 години, а най-малкият - 3-годишен. В София заразените вече са 200. 11 са новите случая за нощта - 4 от УМБАЛ "Света Анна", лекарка от Пета градска, мъж от "Сити клиник", мъж от Медицинския институт на МВР, новоприети има и в Пирогов, 4 са амбулаторни. 

Възрастна жена е в особено тежко състояние във ВМА. Тя се е влошила за много кратък срок и е пред интубиране, с много тежка клинична картина, каза проф. Мутафчийски.

Във Варна има един нов случай. В Пловдив са двама - мъж на 83 години и жена на 47 години от УМБАЛ "Свети Георги", която е от персонала на отделението по неврохирургия. В Бургас новите случаи са 3 - семейство с деца на 15 и 20 години, под домашна карантина. Бащата се е върнал от Франция на 18 март. В Кърджали има два случая - мъж на 71 г. и жена на 68 г. от Ардино.

В статистиката за починалите у нас се приема, че щом пациентът е с коронавирус, това е водещата причина за смъртта, независимо от придружаващите заболявания, каза Мутафчийски.

Със сигурност има логика в предположенията, че антибиотичната резистентност е причина за високата смъртност в някои страни, това е един от много сериозните проблеми в света, коментира той.

У нас се работи по въпроса за лечение със серум от кръвта на прекарали болестта. С това се занимава държавната фирма Бул Био. Залагат се известни надежди на този метод, първите съобщения в Китай са за значително облекчаване на симптоматиката, каза Мутафчийски.

Няма забрана в режима на домашните посещения за новородени от педиатър, стана ясно от брифинга.

По повод съобщението, че хиляди студенти се готвят да пътуват за бригади в чужбина, коментарът на шефа на щаба беше: "Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!