36 са положителните ХИВ резултати в мащабна програма за безплатно изследване през 2023 г.

OFFNews 08 януари 2024 в 10:22 690 0

кампания

Снимка Скрийншот/Фондация "Айвър"

Кампания за безплатно тестване на ХИВ

36 са положителните ХИВ резултати в най-мащабната програма за безплатно и анонимно тестване през 2023 г., организирана от фондация АЙВЪР и верига лаборатории.

Изследванията са проведени в 28 области на страната, положителни резултати са отчетени в 13 от тях. Три от установените случаи на ХИВ са в малки населени места, в които няма здравни инспекции.

В инициативата, която се провежда за трета поредна година, са тествани 3543 души, а резултатите са идентични с тези от 2022 г., коато установените случаи на ХИВ също са 36. 30 от положителните ХИВ резултати са при мъже, а другите шест са при жени.

ХИВ тестовете по програмата са от четвърто поколение. Те предоставят надежден резултат след рисков секс двойно по-бързо (на 45-ия ден) от всички видове бързи тестове (на 90-ия ден).

За ХИВ няма дефинитивни лечение, но има поддържаща терапия. Тя е безплатна за всички, не зависи от здравноосигурителния статус и се предоставя от Министерство на здравеопазването.

Хората, живеещи с ХИВ в България продължават да посещават своята клиника всеки месец, на всеки два месеца, или на всеки три месеца, просто за да получат рецепта за лекарства. По време на повечето от тези посещения, пациентите не получават преглед/консултация от лекар, не дават кръвни проби. Подобрение в тази сфера е възможно, ако по западен модел, клиниките започнат да изписват рецепти за период от шест месеца за пациентите в стабилно състояние. Друг вариант е оптимизацията им с финансов ресурс, който ще им позволи да изпращат лекарства до адреси, посочват от фондация АЙВЪР.

От организацията настояват да се елиминират посещенията до ХИВ клиниките по немедицински причини. По думите им позитивна промяна в сферата на грижата за хората, живеещи с ХИВ от 2023 г. е новото ХИВ отделение в Инфекциозна болница София, където резултатите на пациентите са дигитализирани.

Борбата с ХИВ в България изостава. Страната ни е една от малкото държави в Европа, в които ПрЕП и ПЕП не се предоставят безплатно. ПрЕП (преекспозиционна профилактика) и ПЕП (пост-експозиционна профилактика) са изключително ефективни методи за защита от ХИВ, но са скъпи и труднодостъпни в страната, казва Явор Конов, председател на фондация АЙВЪР.

Положителните резултати за ХИВ не са достатъчни за поставяне на диагнози и трябва да бъдат потвърдени с по-висок клас изследвания. Пет са клиниките в страната, в които се изписва безплатното поддържащо лечение. Хората, живеещи с ХИВ, които приемат и се придържат към своята терапия, живеят толкова дълго и продуктивно, колкото хората, които нямат ХИВ, припомнят от фондация АЙВЪР

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика