2-годишно момиченце спасиха лекарите в Пазарджик, яло миша отрова

Тийнейджъри на 13 и 16 години са приети за лечение в алкохолна кома, след коктейл от бира, водка и уиски

Диана Варникова 18 юли 2023 в 10:09 1204 0

МБАЛ

Снимка Диана Варникова

МБАЛ Пазарджик

Момиченце на 1 година и 11 месеца от брациговското село Исперихово е било спасено от лекарите във Второ детско отделение в болницата в Пазарджик, след като яло миша отрова. Невръстното дете било забелязано от майка да си дъвче розови зрънца и веднага било докарано в лечебницата.

"Момиченцето постъпи в отделението в незадоволително общо състояние", коментира д-р Мария Митева от Второ педиатрично отделение в МБАЛ-Пазарджик. Тя допълни, че не се знаело какво количество от отровата е успяло да погълне, но отравянето с такава отрова е много опасно.

Още 5 деца с тежки отравяния са били лекувани в отделението през миналата седмица.

„Изключително натоварена седмица, но се радваме, че успяхме да помогнем и на шестте отровени деца и да ги изпишем здрави и без негативни последици от отравянията“, коментира д-р Мария Митева.

12-годишно момиче от гр. Белово е било прието в интензивния сектор на отделението, след като погрешка е приело неизвестно количество разредител за боя. То объркало шише за вода с такова, в което било съхранявано опасното вещество и отпило няколко глътки. Детето е прието в незадоволително общо състояние.

16-годишно момче и 13-годишно момиче от Пазарджик са се отровили след смесването и изпиването на неизвестно количество алкохол (бира, водка и уиски). По-голямото дете е прието в алкохолна кома и в доста тежко състояние.

14-годишно момиче от с. Алеко Константиново е постъпило в отделението след неуспешен опит за самоубийство. Прието е в увредено общо състояние, но след приложеното лечение е стабилизирано.

13-годишно момче от с. Мало Конаре е намерено от майка си на улицата, отпуснато и пребледняло, неадекватно, с оплакване от задух и сърцебиене. След като е докарано в Спешно отделение, е признало, че е пушило трева. Не е известно какви точно наркотични вещества е имало в цигарата, която му е дадена да пуши от негови приятели. След проведеното лечение в интензивния сектор на Второ педиатрично отделение на 17 юли, детето е изписано в добро състояние.

Всички случаи приключиха благоприятно, но искаме да кажем на родителите, че е необходимо да се провеждат повече разговори с децата. Те няма как да бъдат изолирани от обществото и околния свят, но ако знаят за опасностите от употребата на опасни вещества, ще се замислят и ще знаят как да се предпазват и да не ги употребяват. Що се отнася до токсичните вещества, те трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места, а шишетата, в които са сипани да бъдат и надписани. Не разхвърляйте из домовете си отрови за гризачи и насекоми, които могат да попаднат в детските ръце, посъветва още д-р Митева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови