17% от учениците в Пазарджик отсъстват заради заболяване

Диана Варникова, Пазарджик 12 януари 2023 в 13:50 1345 0

Грип

Снимка Pixabay

Засега нивата на заболелите не са епидемиологични.

Почти 17 на сто от учениците в Пазарджишко отсъстват заради грип или ОРЗ (остри респираторни заболявания).

По данни на Регионалното управление на образованието в Пазарджик поради заболяване отсъстват 4205 ученици в областта, което прави 16,85%, съобщи зам.-областният управител д-р Красимира Радева.

Лечебните заведения в област Пазарджик разполагат със свободни легла в детските отделения за прием на пациенти с грип и остри респираторни заболявания. Общият брой педиатричните легла, разкрити в седем многопрофилни болници в областта по договор с РЗОК Пазарджик, е 249. Те са в Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Пещера и са заети 65% от тях, като най-натоварени са детските отделения в областната държавна болница и МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище. Създадена е необходимата координация между всички институции и лечебни заведения за прием и пренасочване на пациенти при необходимост.

Отчита се ръст на заболеваемост от сезонен грип в областта, ситуацията е динамична, но стойностите засега остават под епидемичните нива. Както вчера съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, мерки ще бъдат въвеждани при необходимост единствено на областно ниво, като от компетентността на здравните власти са дейности като ограничаване на свижданията, временно преустановяване на детските и женските консултации, на имунизациите, плановите операции и т.н. На този етап експертите прогнозират пикът на грипната епидемия да бъде след 10–15 дни. Министърът Меджидиев апелира гражданите да избягват места със струпване на много хора и подчерта, че носенето на маски е препоръчително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови