13-килограмов тумор отстраниха акушер-гинеколози от УМБАЛ ''Пълмед''

OFFNews 03 септември 2020 в 10:10 1688 0

Снимка УМБАЛ "Пълмед"

Тумор с тегло над 13 кг отстраниха акушер-гинеколозите в УМБАЛ „Пълмед“ от корема на 46-годишна пациентка. Образуванието е изпълвало почти 100% от коремната й кухина, а диаметърът му е над 35см, съобщиха от лечебното заведение.

Жената е попаднала в болницата след АГ преглед при специалист от ДКЦ с оплаквания от тежест, подуване на корема и болки, които прогресивно са се задълбочили. Чрез ехографско изследване и преглед специалистите от АГ отделението на УМБАЛ „Пълмед“ потвърдили наличието на огромен в корема на младата жена, който започвал от маточното тяло, засягал левия яйчник и тръба и достигал до диафрагмата й.

„След допълнителни изследвания взехме решение за операция в условия на отложена спешност. Извършихме тотална хистеректомия с отстраняване на цялата матка и цялата туморна формация, която бе с доброкачествен характер. В екипа участваха д-р Трифон Мирчев и д-р Елена Иванова-Тошева, също АГ специалисти”, коментира д-р Горан Радински, акушер-гинеколог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“.

Интервенцията е преминала успешно, пациентката е изписана, чувства се добре и няма оплаквания. Д-р Радински и екипа на отделението обръщат внимание, че находки с подобни размери са рядкост и за да не бъдат допускани е нужно да се извършват редовни профилактични прегледи при АГ специалист.

„Навременната среща с подходящ специалист е шанс за по- бързо и ефективно лечение. Съществено предимство на редовната профилактика е ранната диагностика на заболяването, което води до по-бързо излекуване и недопускане на нарастване на подобни на пациентката формации и превръщането им злокачествени.

При навреме установени заболявания е възможно с помощта на най-съвременните безкръвни (ендоскопски) методи да се постигне ефект на максимална безболезненост и много по-бързо възстановяване, отколкото при отворените операции. Профилактичните изследвания са задължителни за пациентите отговорни към здравето си!“, обръща внимание специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !