12 области в червената зона, траен ръст на новите случаи

Янка Петкова 11 февруари 2021 в 11:06 3984 0

12 области са в червената зона със заболеваемост над 120 на 100 000 души население. Други 12 са в „оранжевата зона“ ( от 60 до 120 на 100 000) и само 4 са в „жълта зона“( под 60 на 100 000) - Видин, Добрич, Разград, Търговище. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на здравните власти.

„Темпът на нарастване все още не е много голям, но е видим. Той е налице както при заболеваемостта, така и при смъртността“, обясни доц. Кунчев и допълни, че разликата между областта с най-ниско разпространение на инфекцията Търговище и тази с най-много заразени - Кюстендил е 11 пъти.

България е една от трите страни с най-ниска заболяемост в Европа на 14-дневна база, отчете Кунчев. Страната е на 26-то място в Европа и на 6 място на Балканския полуостров. По показателя "смъртност" сме на 15-то място на континента, каза още главният здравен инспектор.

При достигане на 200 на 100 000 новозаболели веднага ще последва промяна на мерките, потвърди здравният министър Костадин Ангелов и уточни, че в областите, в които има сериозно нарастване на случаите, могат да се прилагат локални мерки, какъвто е примерът със задължителното носене на маски на открито в Кюстендил.

Той отбеляза, че през последните седмици се наблюдава трайна тенденция за покачване на новите случаи. В момента дневната заболеваемост у нас е 143 на 100 000 души.

„За последните седмици забелязваме и отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за COVID-19. Паралелно с това, благодарение на мерките, които действат в страната и са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболяемост и в Европа“, заяви министърът.

Проф. Ангелов подчерта, че последната седмица тенденцията е обърната – потвърдените случаи са 5708, а излекуваните са 3659.

Заетостта на леглата в лечебните заведения за неусложнени пациенти е 35 на сто, а за интензивни – 38%. По-висока е заетостта на болничните легла в областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.

57 учители са дали положителни проби за коронавирус при масовото тестване. Общо са направени 23 007 теста, съобщи още здравният министър. Сред непедагогическия персонал положителните проби са 17, при направени общо 6327 теста.

Няма данни дали връщането на учениците в класните стаи е причина за увеличаване на ръста на новозаболелите, докладва министърът на образованието Красимир Вълчев. Той призна, че решенията се взимат на момента спрямо ситуацията, но отново защити идеята за присъствено обучение на децата.

Днес се очаква да пристигнат 6000 дози от ваксината на „Модерна“. Очакваме и 31 200 дози от ваксината на „Астра Зенека“. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг. фарм. Богдан Кирилов. До края на февруари в страната ни трябва да пристигнат общо 260 000 доза от „Астра Зенека“ и още 100 000 от другите ваксини, поясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!