Красиви и под маските или какво те прави щастлив по време на пандемия

Янка Петкова 10 декември 2020 в 12:00 10295 0

Снимка Костадин Кръстев - Коко

Хлътнали очи, изпити лица, това вижда у пациентите си дерматологът д-р Стиляна Трендафилова, когато идват в клиника Derma-Act след първия локдаун. Оказва се, че изолацията е направила хората по-чувствителни към визията им, защото грижата за нея е начинът да си върнат нормалността. Красотата, казва д-р Мария Хаджийска, ще победи пандемията, защото стремежът да изглеждаш по-добре те прави щастлив. А това е особено необходимо на всички ни в тези месеци. Всъщност в клиниката за дерматология и естетика Derma-Act вече е Коледа. С д-р Трендафилова и д-р Хаджийска разговаряме за стандартите за естествена красота, които са цел на екипа; за нуждата от доверителни отношения с пациентите; за професионализма, който задължава да откажеш процедура, ако е неестетична, и за удоволствието да работиш в екип от съмишленици. Неотдавна двете дами получиха специалния приз на сп. "Грация" - "Посланици на красотата".

Д-р Стиляна Трендафилова и д-р Мария Хаджийска - "Посланици на красотата"

Получихте специалния приз „Посланици на красотата“ на сп. „Грация“. Къде го нареждате сред професионалните си постижения?

Д-р Трендафилова: За мен призът има много голяма стойност, защото това е признак на уважение към работата ти, признак за това че си изградил доверие с пациентите, че някой те е забелязал. Обикновено в нашата професия признанието го получаваме на научни конгреси, конференции и обучения, а тук, реално, признанието е от медийното пространство и това е страхотен комплимент!

Д-р Хаджийска: Голямо признание е със сигурност и аз бих допълнила, че е стимул да не спираме да се борим за каузите на клиниката – а именно, да наложим стандартите за естествена красота и да се грижим за здравето на кожата по най-добрия начин.

Да поговорим за тези стандарти. В публичното пространство се тиражират модели, които са много далеч от естествената красота. В този смисъл, когато при вас дойде пациентка, която иска нещо неестетично, разубеждавате ли я? Изобщо как помагате на пациентите си да намерят баланса между красиво и уродливо?

Д-р Трендафилова: Разубеждаваме ги. Всички колеги в клиниката работят в тази посока. Тенденцията и в световен мащаб е да се търси естествената красота и според мен в медийното пространство има все повече примери за това. Както винаги нещата са в двете крайности. Има жени, които искат всичко много в повече и ние сме тук именно за това. Да обсъдим с пациентите какъв би бил ефектът в дългосрочен план. Освен това имаме право да откажем процедура на пациент, за когото смятаме, че няма нужда от нея. И все пак положителното е, че все повече хора се стремят към незабележимите намеси и ни казват: “Ако започна да прекалявам, спри ме”.

д-р Стиляна Трендафилова, дерматолог

Д-р Хаджийска: Винаги с един по-задълбочен диалог или дискусия, с анализ на лицето, можем да разубедим някой, който е решил да прекали, да го върнем към естествените граници. И винаги след това той е много по-доволен. Това се оценява от хората.

Фактът, че можете да ги разубедите, е красноречив. А какъв е профилът на пациентите ви?

Д-р Хаджийска: Разнообразен. Както пациенти, които са обществени личности, така и учители, банкови служители, бизнес дами, въобще всякакви професии. Всеки иска да бъде красив, да направи нещо за себе си, да се поддържа, особено сега. Това го прави щастлив.

д-р Мария Хаджийска, дерматолог

А като психопрофил? Това хора с комплекси ли са или са хора, които искат да надградят визията си?

Д-р Трендафилова: Има и от двете крайности. Днес хората обръщат изключително голямо внимание на външния вид, макар той да не е всичко. Има хора, които са комплексирани от начина, по който изглеждат, или от факта, че някой ги е коментирал. Това е много често срещано. Хората често биват подложени на негативни коментари, преживяват това болезнено и търсят нас. Тогава нашата работа наистина е от помощ, тъй като помагаме на пациентите да се харесват повече, да приемат различното в себе си и да го превърнат в предимство. От друга страна, има и хора, които просто искат да са по-добрата версия на себе си.

Д-р Хаджийска: Има пациенти, които са много потиснати, и по този начин дори с малка, едва забележима промяна, намират щастието. Разчупват се. Много често напоследък заради социалните мрежи си гледат снимките, идват при нас със снимка и казват – „ето, на тази снимка не изглеждам добре, дайте да оправим този проблем“. Търсят дефектите и се вглеждат в детайла. Убеждавам ги, че една конкретна снимка, под точно определена светлина, изобщо не е показателна за цялостното излъчване, но...

Коронавирусът надви ли красотата или стремежът да изглеждаме добре остана непоклатим?

Д-р Хаджийска: Коронавирусът няма как да надвие красотата. Много популярна в социалните мрежи е една снимка на маска с петна от фон дьо тен и червило от вътрешната страна. Жените коментират – „искаме да бъдем красиви заради себе си“, дори и с маска, дори когато само очите се виждат. Правят го за себе си.

Коя беше най-търсената манипулация след първия локдаун? Какво притесни пациенти ви?

Д-р Трендафилова: Хората се погледнаха в огледалата вкъщи, защото нямаха друго занимание. И аз включително, и видях едно изпито лице, без много блясък и цвят, с хлътнали очи. Затова първото, което ми изниква в съзнанието като процедура е корекция на хлътналите очи. След това започнаха да идват пациентите - с изпити лица, кой отслабнал, кой понапълнял, просто лицата бяха променени. Хората имаха нужда да се почувстват добре.

Много е популярно мнението, че жените се стараят заради мъжете или обратното. Не е така. Просто се виждаш и искаш да си ок. Вътрешният ни комфорт е съвкупност от всичко, не е само душевното спокойствие. Гради се на базата на много неща и именно начина, по който изглеждаш и се възприемаш е едно от тези неща. Това, че пациентите продължават да си правят процедури, въпреки че в момента нямат възможност за много социални контакти, говори, че го правят за себе си.

Как попаднахте в този екип от красиви жени. Може би това е условие, за да се работи тук? (смях)

Д-р Трендафилова: Аз съм в екипа от самото начало, заедно с д-р Пагидас, който е собственик на клиниката. Познаваме се още от годините, в които специализирахме заедно „Кожни болести“ във ВМА. Оттам сме добри приятели. В някакъв момент, съвсем естествено, започнахме да работим заедно. Екипът ни е много добър и отдаден. Правим едни ежемесечни събрания, на които ставаме все повече и повече. Това ми изпълва сърцето. Млади хора, които непрекъснато се усъвършенстват, работят заедно и се разбират. Най-хубавото е, че има от кого да почерпиш опит, да потърсиш съвет. Събираме се понякога по 5 човека над пациент, дискутираме проблема, решението му. Знанията на толкова много хора са безценни.

д-р Мария Хаджийска, д-р Константинос Пагидас, д-р Стиляна Трендафилова

 Хаджийска: Най-ценното нещо е екипната работа. Д-р Пагидас си е поставил за цел да събере високоспециализиран екип, който да вдигне стандартите за дерматология на световно ниво. Вие казахте „красиви жени“ – това изобщо не е водещото, това е случайност, водещото е високата квалификация и стремежът към усъвършенстване. Аз съм тук от една година. За мен това е изключителен скок в развитието ми като лекар и дерматолог. Най-големият екип от дерматолози в България е при нас и буквално всеки ден научаваме нови неща от споделения си опит. Д-р Пагидас не обича да казва, че сме най-добрите, защото в момента, в който помислиш, че си най-добър в нещо, преставаш да бъдеш добър, а просто посредствен. Затова се надявам да продължим да вдигаме летвата и никога да не се примиряваме с посредствеността, за да отговорим на високите изисквания на пациентите и да им предоставим здравеопазване на световно ниво.

Как в среда, в която има много непрофесионалисти, могат да бъдат убедени хората, че този висок стандарт си струва?

Д-р Хаджийска: В принципите на „Дерма-Акт“ стои убедеността, че здравето на кожата и красотата трябва да са достъпни за всеки. При нас можете да видите комбинация от процедури, която не се предлага никъде другаде. За да може всеки да има лесен достъп до висококвалифициран екип, какъвто сме ние и да получи резултата, който иска да постигне.

Клиника за дерматология и естетика Derma-Act

Д-р Трендафилова: Хората сами се убеждават в някакъв момент, че евтиното струва скъпо. Има един много голям пропуск, който е от съществено значение и вярвам, че в някакъв момент ще се компенсира – естетичната медицина я няма като отделна специалност в медицината, а това е сфера, която става все по-развита. Всеки си мисли, че това е суета, че не е истинска медицина, но усложненията, които могат да настъпят вследствие на естетични процедури, извършени от неспециалисти, понякога са непоправими и увреждат здравето на човека трайно. В крайна сметка ние сме преди всичко лекари и запазването на здравето, физическо и психическо, за нас е от първостепенно значение. Надявам се някога да бъде поставена основата на тази специалност. За мен това би било признание за високоспециализирания труд, който извършваме.

Голяма част от пациентите ви са публични личности. Като ги гледате в медийните им изяви критични ли сте към визията им, към собствения си труд?

Д-р Трендафилова: Те са много по-критични от нас за това как изглеждат, което е нормално и в интерес на истината те най-малко прекаляват и много внимават какви процедури си правят.

Д-р Хаджийска: Те са визитната ни картичка и винаги трябва да внимаваме с тях. Изискванията към тях са също толкова високи, колкото и към нас като лекари. Всичко трябва да бъде в границите на умереното, тъй като известните личности са най-обсъждани. Всеки коментар относно тях и външността им е индиректен коментар към работата ни. В никакъв случай не е лесно да работим с тях, те са доста взискателни, силни личности с виждане за външния си вид и обществен имидж. Но именно работата с тях ни прави по-добри професионалисти и ни усъвършенства.

Д-р Трендафилова, Вие сте сред „Лекарите, на които вярваме“, класацията на „24 часа“, всъщност има и други лекари от екипа на клиниката в нея. Как се изгражда това доверие? Като че ли при подобни процедури дистанцията много се скъсява, защото човек Ви допуска до най-интимната си страна – на комплексите, на страховете, пък дори и до мечтите си?

Д-р Трендафилова: Тази класация беше другото много голямо признание. В крайна сметка това е оценка на пациентите. Там сме с д-р Пагидас, д-р Лафчис, д-р Петкова, които също работят от самото създаване на клиниката, което е огромна чест - че хората, които от самото начало са я градили, виждат резултата вече след почти 4 години. Връзката с пациента се изгражда не само от една или две процедури. Аз смятам, че процедурите са само първата стъпка. Втората стъпка е, когато те започнат да ти се доверяват, включително за неща от личния си живот. Това е нормално. Понякога имаш нужда да споделиш, но не искаш да го правиш пред най-близките си. Третата стъпка е, когато аз започна да споделям моите мечти. Има хора, които ги чувстваш близки, те не са само пациенти, това са хора, с които би могъл да контактуваш и в ежедневието си, да ти бъдат приятели. Има хора, които те допускат до себе си и искат да видят нещо и от теб. В крайна сметка ти също си човек. Ако не покажеш нещо човешко от себе си, нещата не се получават. Смятам, че връзката между нас се изгражда с топлото отношение, със споделянето, със социалния контакт. Така се гради доверието. Това е положително и за мен чисто човешки, а надявам се и за тях.

Д-р Хаджийска: Това е контрастът със съмнителните места за такива услуги, които споменахте по-рано. Ние се стремим да изградим връзка с пациентите, която да бъде устойчива във времето, а не просто да си направят една процедура без да видят ефект. Постигането на определен резултат изисква време, отдаденост и търпение. Стремежът ни са дългосрочните отношения с пациентите и доверието. Най-голямото признание поне за мен е когато пациент, който ми се е доверил и е доволен, довежда цялото си семейство и ми поверява грижата за здравето му. Няма нещо по-ценно от това.

Както разбирам „златният стандарт“, както е модерно да се казва, е така да се намесиш, че да не си личи че си се намесил, но нещата да станат по-красиви. Това предполагам изисква непрекъснато усъвършенстване. Как се влиза в тенденциите в тази медицина?

Д-р Трендафилова: Просто не трябва да излизаш от тенденциите. Много работа, жертваш от времето за семейството си и личните занимания, защото в крайна сметка работата заема по-голямата част от деня ти и поне за мен е моето хоби. Ако искаш да си добър, трябва винаги да гониш следващото стъпало. Няма как да изкачиш върха, защото връх няма. Това са непрекъснати обучения, ровене, споделяне, гледане, четене, статии, интернет, социални мрежи, сега всичко е достъпно. Трябва само да си достатъчно критичен към информацията, която можеш да намериш. При нас все пак има референции, определени автори с висок импакт фактор, има видеа. Преди се организираха много обучения с най-изтъкнатите имена в света. В момента сме лишени от тази възможност да се срещнем на живо, но го правим онлайн като всички останали. Така че има варианти.

Д-р Хаджийска: Това, че работим в екип, който се подкрепя и стремглаво се усъвършенства, много ни помага. Всеки има конкретни задачи и се развива в неговата сфера, като в края на месеца се събираме на вечеря и дискутираме всичко, доста е забавно. Имаме си групи, в които си пращаме информация, публикации, когато излезе нещо ново. Винаги се сравняваме с най-утвърдените клиники в света, имаме много контакти с колеги там. Много любознателни сме към новото.

Значи ако питам къде сме ние, вероятно отговорът ще бъде, че сме достатъчно добре позиционирани?

Д-р: Трендафилова: Естетичната медицина у нас е на много високо ниво. Българските лекари са изключително добри и това се вижда от оценките, които получаваме по време на обучения и тренинги. Има много положителни отзиви. Винаги сме в тенденциите и в крак с новото.

Д-р Хаджийска: Бих вметнала, че д-р Трендафилова също е световно признат, квалифициран трейнър, което е огромно богатство за нашата клиника.

В условията на пандемия кое затруднява работата ви, има ли страх у хората да ви посещават?

Д-р Хаджийска: Като лекари ние сме свикнали да работим с маски, с дезинфекция и всичко останало, това не е нещо ново за нас. За пациентите обаче е нещо ново. Промени се комуникацията ни, защото те в момента са по-предпазливи, с по-голямо внимание трябва да се работи с тях.

Разбрах, че сте снимали корици за списания. Което не ме учудва изобщо (смях), но какво преживяване беше това за вас? Разбрахте ли най-сетне как се чувстват вашите пациенти, когато светнат прожекторите?

Д-р Трендафилова: Беше много хубаво, защото не е нещо, което ти се случва всеки ден.

Д-р Хаджийска: Несвойствено е за нас да бъдем в такава роля, но много се забавлявахме.

Обади ли се суетата?

Д-р Трендафилова: Задължително. Факт е, че екипът, който се погрижи за нас, беше много добър. Осъзнах, че е много важно да се чувстваш красив и да ти е комфортно по време на такива преживявания, защото ако не си уверен, че изглеждаш добре, не става. Трябва ти да се припознаеш във визията, която ти е подготвена. Поставих се на страната на моделите, на популярните личности. Никак не е лесно, но пък беше много интересно и приятно.

Д-р Хаджийска: Излязохме от зоната си на комфорт, но няма да излъжа, ако кажа, че ни хареса. Не бих заявила като Ал Пачино, че суетата е най-големия ми грях, но е приятно изживяване да се видиш на корица. Да си в светлината на прожекторите си има своя чар и той трябва да бъде изживян!

Грехота е да не завършим с най-баналния въпрос, на кого да го задам, ако не на вас – какво е красотата?

Д-р Хаджийска: Първата ми асоциация е с книгата „Портретът на Дориан Грей“, който в преследването на красива визия, загубва себе си, падат ценностите, губи се моралът. Красотата според мен е съвкупност от равновесие, душевен мир, вътрешна хармония, оптимистична нагласа към живота. Нещо, което не може да се сложи в рамки и да конкретизираме с едно изречение.

Д-р Трендафилова: Физическата красота е преходна, ако не си красив и душевно. Има хора, които външно не правят впечатление, но са толкова обаятелни, че въобще не забелязваш как изглеждат. Което означава, че отвътре има нещо, което е много по-важно. Ако успееш да съчетаеш тези две неща, ще успееш да влезеш „под кожата“ на другите. Красотата е съвкупност от много качества и трябва да ги поддържаш - да се грижиш за себе си, да си по-одухотворен, балансиран, да успееш да се запазиш нормален. А външната красота просто завършва картината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови