Екопътека „Невястата“ е родопската легенда

OFFNews 02 март 2021 в 13:44 13776 0

Легендите за названието на екопътеката “Невястата” са доста. Най-широко разпространената гласи, че по време на турското робство най-красивата смолянска мома била поискана от голям турски велможа за жена. Момата се съгласила, като помолила, преди да замине, да се качи на тези скали и за последен път да види родното си място. Историята завършила трагично, като момата скочила от скалата, само и само да не стане невяста на поробителя. От там дошло и името на масива.

Екопътека „Невястата“ се намира до гр. Смолян, в Родопите. Дължината й е около 900 м. Започва от разклона за манастира "Св. Пантелеймон". Тя води до едноименната скала, която е един от символите на града. Има изкуствена стена за катерене, алпийски тролей, маршрути за скално катерене, пейки и масички, беседки, детска площадка.

Екопътеката предлага най-невероятните гледки в Родопите, като за покоряването й не са нужни кой знае какви планинарски умения. Изключително лесна и перфектно облагородена, екопътеката е подходяща за хора от всички възрасти. Времето за преминаване е около два часа. На всеки 100 м се откриват феноменалните гледки на планината на Орфей.

Началото на екопътека “Невястата” е много лесно за откриване. Намира се на основния път, който свързва курорта Пампорово със Смолян. Пред екопътеката има паркинг. Има три разклона. На първия има голяма арка, водеща до манастирче, което е разположено в подножието на пътеката. Разбира се, има и табели. От същия паркинг тръгва и пътеката за Смолянската крепост. Третият (най-десният) е за екопътека „Невястата“. Отново има табела за ориентиране. Първите няколкостотин метра от пътеката са лесни и не са толкова забележителни, но след около 400 м. се достига до първата площадка - “Красива”. По пътя към площадката се минава покрай много информационни табели за различни животински и растителни видове, които се срещат в района. Цялата екопътека е осеяна с подобни информационни табла, като има и някои на пръв поглед доста плашещи животни - като вълци и диви прасета, но това не значи, че те се срещат именно там. По пътя има една малка масичка с две пейки, от която се вижда част от красотата на региона.

Панорамна площадка “Красива”

Площадката “Красива” се познава по първата беседка. От нея в пролуката между две скали се открива първата уникална гледка към Смолян и заобикалящите го планини. Там е и така наречената Viaferatta (железен път). Това са скоби, закрепени в скалата, по които може да се катерите. Задължително се използват с професионалисти. От беседката се завива наляво, продължава се по една пътечка, която ви отвежда до първата панорамна площадка с цветущото име “Красива”. От площадката се открива гледка към Смолян и околностите, както и към останалата част от пътеката и другата панорамна площадка “Невероятна”. Разбира се, има пейка и масичка, на която да седнете и да се насладите на спиращата дъха гледка. Силно ви препоръчваме да отидете до края на пътеката, от който се разкриват различни гледки.

Панорамна площадка “Невероятна”

Площадка “Невероятна” се намира на върха на екопътеката, като разклонът за нея е от първата беседка нагоре. Има отново табела. Пътят до горе е една идея по-труден от този до разклона, но на най-труднодостъпните места са добре обезопасени с парапети и стъпала. По средата на пътя се стига до нещо много интересно и, разбира се, в тона на екопътека „Невястата“, изключително красиво. Става дума за една пролука между две високи скали, в която загадъчно се подава гледка към красивите Родопи и Смолян. От там на около 3-4 минути пеша се намира и най-високата точка на екопътеката, панорамната площадка “Невероятна”. Гледката там е 360 градуса, като се вижда отново Смолян и околностите от едната страна, част от Смолянските езера, от друга, а от трета - Пампорово и дори кулата Снежанка! На една от скалите се вижда големият железен кръст, а точно зад него е и другата панорамна площадка от екопътеката. На върха има изградена също масички с пейки, перфектно място за снимки. Пътят на връщане минава по същия маршрут, така че внимавайте, на места е леко стръмно!

Алпийски тролей

От разклона с първата беседка също има достатъчно указателни табели за последната част от екопътека „Невястата“. Тя води към атракциона с алпийския тролей, както и към детска площадка и втора беседка. Това е отлично място за почивка, тъй като е сгушено в гората и рядко грее слънце. До алпийския тролей се стига по следния начин - от беседката се продължава нагоре по козя пътека, след това се заобикаля една скала, като има табела. Алпийският тролей представлява опънато въже между две скали. Това е официалната крайна точка на екопътека „Невястата“. Съоръжението е изградено изключително професионално, обезопасено и много добре преценено. То е подходящо и за по-малки деца. Цялата дължина на спускането е около 100 м, а височината варира, като в най-високата си точка е около 30 м. След спускането се стига и до края на екопътеката - скала, от която отново гледката е неповторима.

Пътят на връщане минава по същия маршрут, като отнема 10-12 минути да стигнете до паркинга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!