Зинаида Златанова: Темата за прокурор, който да разследва главния, е преследване на политическа цел

OFFNews 07 декември 2020 в 15:01 2465 0

"Темата за независим прокурор, който да разследва главния, е преследване на политическа, не на юридическа цел. Най-важно е какво ще каже Венецианската комисия".

Това коментира бившият правосъден министър Зинаида Златанова пред БНР.

Според промените в НПК и Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ и Обединените патриоти, прокурорът, разследващ главния, ще е с мандат от 7 г. и ще се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет с обикновено мнозинство по предложение на прокурорската колегия във ВСС.

Златанова обясни, че управляващите се опитват да решат този въпрос в рамките на сегашната конституция, а това е трудно. "Вносителите на идеята можеше да се възползват от решение на Конституционния съд от тази година, което има дава широко поле на действие и по-гъвкаво решение", каза тя.

И посочи, че има притеснения от това, което се предлага.

"На първо място, това са изискванията, разписани за тази фигура - начина на назначение, дължината на мандата. Въпросът е не се ли създава втора фигура на главен прокурор, която да постави самия главен прокурор в позиция на притеснение. Така всъщност създаваме втори проблем. Второто ми притеснение е дали главният прокурор няма да бъде поставен в ситуация на неравнопоставеност пред закона спрямо другите граждани. Целим с тези промени главният прокурор да бъде поставен на едно равнище с останалите граждани по разследване по НПК за евентуално извършени от него престъпления. Той ще знае кой ще го разследва. Вие и аз не знаем", заяви Зинаида Златанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков