Зарков предлага главният прокурор да се избира или освобождава с 13 гласа на ВСС, а не със 17

OFFNews 18 ноември 2022 в 11:17 1408 1

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

С 13 вместо със 17 гласа от Висшия съдебен съвет да бъде освобождаван предсрочно и избиран главният прокурор.

Това предвиждат новите промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които са съобразени с последните препоръки на Венецианската комисия, съобщиха служебният правосъден министър Крум Зарков и заместникът му Емил Дечев.

Промените предвиждат още шефовете на Върховния касационен съд и Върховния административен съд също да бъдат избирани с 13 гласа, но при двойно мнозинство, което означава да са гласували "за" повечето от членовете на ВСС от съдийската квота.

Промени има и по отношение на съдията, който ще разследва главния прокурор. Той трябва да бъде от наказателната колегия на ВКС от окръжен или апелативен съд, но с ранг на върховен съдия, който през последните 7 г. е работил като наказателен.

В този случай обаче той трябва да дадено предварително съгласие, че е готов да бъде включен в списъка за желаещи да разследват главния прокурор. Освен това се предвижда на по-късен етап да има и съдия от ВКС, който ще контролира разследващия главния прокурор и ще изпълнява временно длъжността зам.-главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!