ВСС решава дали Пламен Георгиев да стане прокурор в Специализираната прокуратура

OFFNews 05 август 2019 в 08:04 2212 0

Висшият съдебен съвет днес трябва да реши дали да върне Пламен Георгиев като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура.

Прокурорската му колегия ще заседава извънредно по искането на подалия оставка председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев Димитров да бъде възстановен като прокурор в спецпрокуратурата.

Той подаде оставка миналата сряда, след като се върна от дълъг отпуск, съпътствал скандала за недекларираната му тераса на покрива на кооперацията му, на която бяха разположени сауна и барбекю.

Пламен Георгиев беше сред първите кандидати за работа в създадената през 2011 г. спецпрокуратура, припомня БНР. Когато тя заработи на 1 януари 2012-а, той вече бе зам.-министър на правосъдието в първото правителство с премиер Бойко Борисов. Въпреки това предишният състав на ВСС го назначи и за зам.-председател на спецпрокуратурата. Очакванията бяха той да се върне на този пост, но сега Георгиев е поискал да бъде назначен като редовен прокурор, а не като ръководител.

Спецпрокуратурата има нов ръководител - Димитър Франтишек Петров, който беше заместник на номинирания за главен прокурор Иван Гешев по времето, когато Гешев управлява Спецпрокуратурата. В момента заместническият пост е вакантен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови